about us
Putyin a világ ura lesz- félelmetes az orosz hiperszónikus fegyverarzenál – Mai Világ

Putyin a világ ura lesz- félelmetes az orosz hiperszónikus fegyverarzenál

Hirdetés

Oroszország hamarosan megkezdi a hiperszonikus fegyverek hadrendbe állítását, amelyek ellen jelenleg semmilyen védekezés nincs. Kifejlesztettek egy olyan technológiát, amilyen senkinek sincs a világon és tulajdonképpen azt se tudjuk, hogy miként csinálják.

Úgy tűnik, hogy az oroszok a nukleáris fegyverkezés terén fényévekkel megelőzték az USA-t.

Az oroszok nagy előrelépése az úgynevezett hiperszonikus technológia. Ez azt jelenti, hogy a támadó rakéta a hangsebesség sokszorosával repül és olyan gyors, hogy az ellenséges rakétavédelem képtelen rá reagálni. Ez idáig nem tűnik olyan nagy ügynek, hiszen az emberiség már jó régen átlépte a hangsebességet, és repülőgépek is tudnak ennek a többszörösével repülni.

Ám a légkörben való repülésnek van egy nagy előnye a hagyományos, légkört túllépő rakétákkal szemben. Addig, amíg egy tárgy a légkörben repül addig kormányozható szárnyakkal, mint egy repülőgép. Egy ballisztikus rakétával, amely a világűrben halad, ezt nem lehet megtenni, hiszen csak az előre kijelölt pályán tud mozogni.

Ha azonban egy rakéta gyors és a légkörben kormányozható, akkor tetszőleges pályán repülhet, és kijátszható vele a légvédelem. És itt van a kutya elásva, hiszen a nagy sebességű repülés a légkörben a súrlódás miatt olyan hőt generál, amiben minden ismert anyag elég, plazma állapotúvá válik és lényegében elpárolog. Azaz a rakéta belsejében élesített nukleáris bomba még használat előtt megsemmisül, mert mai ismereteink szerint semmilyen anyag se bír ki több ezer fokot.

Hirdetés

Pontosabban ez idáig így volt, de ruszkik kitaláltak valamit, hogy a rakéta működőképes maradjon plazma állapotban is. Plazma – a negyedik halmazállapotot a szilárd, a folyékony és a gáznemű mellett – amely például a nap belsejében létezik, vagy rövid időre nukleáris robbanások során keletkezik.

A legutóbbi kísérletük alkalmával – éppen a karácsony második napján -, amikor egy Avantgard rakétát lőttek ki az Uralból Kamcsatkába, akkor elérték a 30 000 km/h sebességet, a hang 27-szeresét. Eltaláltak vele egy gyufásdoboznyi nagyságú célpontot, miközben a rakétát nagyon látni se lehetett, hiszen egy tűzgömbben repült. Elképesztő, amit műveltek és az amerikaiaknak sejtelmük sincs, hogy miként csinálták. Egyébként senki másnak sem.

De ez nem vége, ugyanezt a trükköt megcsinálják víz alatt. Van ugyanis egy torpedójuk, ami irtózatos sebességgel száguld a víz alatt, miközben össze-vissza cikázik és a hagyományos radar nem is látja, hiszen képtelen belátni a tűzgömb belsejébe. Ha egy ilyen eltalál egy amerikai anyahajót vagy éppenséggel egy kikötőt, akkor nem sok marad belőle.

Sokféle teória kering arról, hogy mi ennek a plazmamegoldásnak a lényege. Egyesek szerint még a hidegháborúban találták ki, és most akkori terveket valósították meg. A feltalálói nevét se ismerjük, az se tudjuk hányan voltak, sőt az égadta egy világon semmit se tudunk semmiről. Az egész olyan igazi titokzatos orosz történet.

Kétféle megoldás lehetséges: az egyik, hogy felfedeztek egy olyan anyagot, amelyik kibírja a plazma állapotot. Vagy a rakéta belsejében létrehoztak egy mágneses mezőt, amely egybe tartja a szerkezetet. De az is lehet, hogy valamiféle harmadik trükköt eszeltek ki.

Hirdetés

Kinzhal, a vitorlázó atombomba

Ezt a fegyvert elkészítették már említett nagy hatótávolságú formában, ez az Avantgard, de létezik egy kis, mindössze 2000 kilométeres vitorlázó változata. Ennek a neve Kinzhal. Ezt egy Mig-31-es vadászgépről indítják és bármit eltalál és képes atombombát célba juttatni.

Sátán, vagy R-28

De nem ez a legszebb benne. Hanem az, hogy ez a Kinzhal rászerelhető az RS-28-as új fejlesztésű interkontinentális rakétára, amely  egyenesen 10 darabot képes szállítani. Vagyis ez a rakéta célba érés előtt elengedi a kis Kinzhal rakétákat, amelyek aztán hiperszonikus meghajtással érnek célba, az ott levők legnagyobb örömére. Na de még nem semmi, az R-28-as, amelynek NATO kódneve nemes egyszerűséggel Sátán, maga is egy új csodafegyver.

Olyat tud, amit eddig más rakéták nem tudtak. A mai rendszerbe lévő orosz interkontinentális rakéták az Észak-Sark felett közelítenék meg az Egyesült Államokat, és az amerikai fegyverek szintén ezt az útvonalat használnák. Ám az R-28 olyan bődült nagy és erős, hogy képes a Földet a Déli-sark felől megkerülni.

Ebben az a jó az oroszok számára, hogy az amerikai rakétavédelmet Alaszkába és Kanadába telepítették. Dél felől viszont szabad a bejárás, mert az USA-t semmi se védi az felől.

A legrejtélyesebb fegyver úgynevezett Peresvet-rendszer, amelyikről már vannak képek. Ez egy lézerfegyver, amelynek a működéséről semmit se tudni. Ez vagy egy zavaró berendezés, amely lebénítja az ellenség elektronikáját, vagy egy ágyú, amely képes lyukat égetni a páncélon. Ebből már egy biztosan működik, amit egy Moszkva környéki repülőtérre raktak ki, hogy mindenki láthassa. Van egy másik high-tech kütyű, amely mini tengeralatti drón és állítólag egy mini atomreaktor hajtja. A Poseidon robot tengeralattjárónak éppen ezért korlátlan a hatósugara és évekig cirkálhat a tengerek mélyén.

Hirdetés
Hirdetés

Jövőre kezdik meg annak az új radarrendszernek a telepítését, amely ionszféráról visszapattanó rádió hullámokra támaszkodik. Ebben az esetben a radar nem egyenesen bocsátja ki a jeleket, hanem felfelé lövi, olyan hullámokat, amelyek visszapattannak toposzféráról a Föld felé. Ha ez a hullám egy tárgyhoz ér, például egy repülőhöz, akkor ismét visszapattan felfelé, amely aztán visszaér a radarhoz.

Vagyis az amerikai lopakodó gépeket nem szemből éri el, amely irányból teljesen védettek, hanem felülről. Ez szintén egy hidegháborús technológia, amelynek telepítését akkoriban elvetették. Most azonban készen áll hozzá egy algoritmus, amely képes kiszűrni az összes zavaró jelet és egyszerre több ezer repülő tárgyat képes figyelni. Továbbá a Nap sugárzásából eredő interferencia kiszűrését szintén megoldották.

Ehhez rettentő nagy számítógépes kapacitás szükséges, amit úgy tűnik kaphattak Kínától. Ebben az a legszebb, hogy korlátlan hatósugara van és képes akár a Nevadában felszálló B-1-es bombázók észlelésére.

Ezek talán a legfontosabb orosz fejlesztések, amelyek alaposan felülírják a nukleáris fegyverkezés szabályait. Olyasmik, amik nincsenek az amerikaiknak és akik a jelek szerint fényévekkel el vannak maradva. Sőt tegyük hozzá, hogy a kínaiknak pedig van legalább egy darab hiperszonikus bombázójuk. A Boeing szintén megkezdte ennek a fejlesztését és az első tesztrepülést 2023-ra ígéri.

Az amerikai válasz ezekre az elmúlt évtizedekben megszokott arrogáns hőzöngés. Bejelentették, hogy felmondják a rövid hatótávolságú fegyverekről kötött megállapodást (INF). Emellett szép csendben elindítottak 6 olyan fejlesztési projektet, amely képes válaszolni az orosz kihívásokra.

Az amerikaiknak igazuk van abban, hogy ezeknek a fegyvereknek a telepítésével az oroszok megszegik a rakétarendszerekről kötött megállapodásokat. Ám az is tény, hogy például Romániába vagy Lengyelországba telepített Patriot-rendszerek szintén sértik a nemzetközi egyezményeket. Egy biztos, akármi is lesz, mi európaiak a két nagyhatalom közé szorulunk majd. Mind az oroszok, mind az amerikaiak atomfegyvereket fognak Európába telepíteni, ami azért nem túl szép kilátás a jövőre nézve.

Putyinnak lejárt az ideje – vagy mégsem? Ki keveri a kártyát?

Forrás: Rt.com

 

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Follow us on Facebook!

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!