Váratlan helyről kapott segítséget Orbán Viktor

Hirdetés

Furcsa lobbizásról írt a német sajtó, amelyet a Politico is megemlített hírlevelében. Előállt az a helyzet, amikor egy “illiberális” kormányfő mellett lobbizott egy liberális, ráadásul német politikus.

Nicola Beer, az ALDE pártcsoportjába tartozó német FDP főtitkára, aki egyben a német liberális listát is vezeti a soron következő európai parlamenti választásokon megpróbálta meggyőzni Nadja Hirsch EP-képviselőt, hogy ne szavazza meg a Sargentini-jelentést követő szavazáson a Magyarország ellen elindítandó 7. cikk szerinti eljárást – mesélte el Hirsch a Politico Influence-nek. Beer állítólag nem mondta meg Hirschnek, hogy hogy szavazzon, viszont azzal érvelt, hogy a magyar helyzetet félreértelmezi a német média és arra ösztönözte kollégáját, hogy beszéljen a berlini magyar nagykövettel és hallgassa meg az érveléseit.

Ez azért érdekes, mert az FDP Németországban Emmanuel Macron mellett és Orbán Viktor ellen kampányol.

A Politico hírleveléből kiderül, hogy ennek a “liberális flörtnek” a hátterében minden bizonnyal Beer férje, Jürgen Illig német ügyvéd áll, aki a szavazás napján továbbküldött egy emailt a szintén német liberális EP-képviselőnek, Wolf Klinznek, amelyben kiemelte azokat a részeket az Európai Bizottság magyar jogállamiságról szóló elemzéséből, amelyeket Illig véleménye szerint már meghaladott az idő vagy megoldódott. Klinz meggyőződése ugyanakkor, hogy Illig nem próbálta őt manipulálni annak érdekében, hogy a Magyarországot érő szankciók ellen szavazzon – olvasható a Politico hírlevelében.

Illig azonban a Politico szerint megpróbálta meggyőzni Klinzet arról, hogy beszéljen Balog Zoltán korábbi emberi erőforrások miniszerrel, aki most egy Fideszhez köthető alapítvány, a Polgári Magyarországért Alapítvány elnöke. A brüsszeli lap megjegyzi, hogy Balog közeli kapcsolatot ápol Illiggel, már csak azért is, mert Balog Illig legidősebb fiának a keresztapja, illetve szintén Balog volt az, aki Illiget és Beert összeadta Budapesten 2018-ban. (Erről korábban a Budapester Zeitung is írt.)

Hirdetés

Illig más vonalon is kötődött Magyarországhoz: dolgozott ugyanis a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamarának, – az azonnali.hu szerint – jelenleg ügyvédként segíti a magyar-német gazdasági kapcsolatokat, illetve 2017-ben megkapta Orbántól a Magyar Érdemrend középkeresztjét.

A brüsszeli politikai lap megjegyzi továbbá, hogy amikor Guy Verhofstadt, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) frakcióvezetője szeretett volna egy Orbán-ellenes plakátot hordozó teherautóval Európa-szerte kampányolni, a német Szabaddemokra Párt (FDP) berlini irodája előtt is szerette volna egy ideig parkoltatni a járművet, ám ezt az FDP titkársága – amelynek vezetője akkoriban Beer volt – elutasította.

Hirsch a Politicónak azt mondta, hogy várakozásai szerint Beer a hétvégén világosan Orbán ellen foglal majd állást, amikor is az FDP megválasztja az EP-listájának jelöltjeit. Erre utalhat az is, hogy egy keddi interjúban elhatárolta magát Orbántól, mondván ő a magyar emberekkel szimpatizál és nem a kormánnyal.

Forrás: napi.hu

Hirdetés

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!