Áprilisban újabb fontos lépés jön a kormánytól

Hirdetés

Bár Orbán Viktor kormányfő és Varga Mihály pénzügyminiszter elmúlt napokbeli jelzései afelé mutattak, mintha átállt volna a kormány a 4%-os GDP-növekedési célról az EU átlagát 2%-ponttal meghaladó növekedési célra, Gion Gábor PM-államtitkár friss jelzése szerint mégsem ez történt.

Sőt, azt is jelezte, hogy áprilisban egy állami beruházásokat támogató költségvetési élénkítő lépés is jöhet, hogy ezt a 4%-os növekedési célt “megtámogassák”.

A pénzügyekért felelős államtitkár a Reutersnek azt rögzítette csütörtökön:
Jelenleg 4%-os növekedést tervezünk, mert nem látunk további lassulást az EU-ban. Ha további, vagy jelentős növekedési lassulás lenne az EU-ban, vagy globálisan, akkor az a célunk, hogy az EU növekedési átlagát 2%-ponttal meghaladjuk.

A fentiek azt jelentik, hogy a romló külső környezet mellett is 4-4%-os GDP-növekedést tervez idénre és jövőre is a kormány, mint ahogy az az év végén kiadott középtávú költségvetési kitekintőben is szerepelt, noha a hónap eleje óta a gazdaságpolitikát már elérte a “védelmi retorika”. Varga Mihály pénzügyminiszter ugyanis február elején úgy érvelt, hogy a világgazdasági lendület kezd kicsit visszaesni, és ezeket a hatásokat Magyarország sem tudja kizárni, így erre érdemes felkészülni.

Tegnap pedig a negyedik negyedéves magyar GDP-adat kapcsán a pénzügyminiszter azt jelezte: annak érdekében, hogy a hazai bővülés magas üteme fennmaradjon és az uniós átlagot hosszú távon is legalább 2 százalékkal meghaladja, a kormány számos intézkedéssel segíti a versenyképesség javítását és gazdaságvédelmi akciótervet dolgoz ki.

Hirdetés

A kormány továbbra is lát pénzt a költségvetésben a gazdaság rövid távú élénkítésére, sőt Gion Gábor Vargát követő megszólalása még azt is tisztázta, hogy továbbra sem engedte el a 4-4%-os növekedési célt idénre és jövőre a kormány, hanem például a gazdaságvédelmi és családtámogatási lépések együttesével elérhetőnek látja ezeket továbbra is.

Mindezek mellett az államtitkár azt is mondta: az idei növekedést a bérnövekedés, illetve a magán- és közberuházások is támogathatják, utóbbit pedig egy áprilisban bejelentendő költségvetési élénkítő csomag is segítheti, de ennek tartalmát nem részletezte.
Gion a hírügynökségnek azt is jelezte: a Brexit lehetőségeket is teremt a magyar gazdaságnak olyan értelemben, hogy egyes cégek, amelyek elhagyják az Egyesült Királyságot, akár itt le is telepedhetnek.A gazdasági növekedés lendülete mellett az államtitkár azt mondta az inflációt idénre 3%-ra várják a tavalyi 2,7% után és hozzátette: a monetáris szigorítás időzítése és tartalma a jegybank kompetenciájába tartozik. 

A Magyar Nemzeti Bank azt jelezte, hogy elkezdi majd a monetáris politika normalizációját, de a legutóbbi fejlemények a Fed-del, amikor mindenki további kamatemelést várt tőle, de megállt, ez olyan fejlemény, amely nagyon sok jegybankot arra késztet, hogy gondolja újra monetáris lépéseit – jegyezte meg Gion Gábor.
Forrás: Portfólió

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!