Be­til­tot­ták a ma­gyar zász­lót a szlo­vá­kok

Hirdetés

Hatalmas magyar népünnepély lesz szombaton a felvidéki Dunaszerdahelyen.

A szlovák fociliga meccse Magyarországon is nagyon fontos: a hazai ligában még a Debrecen-Ferencváros meccset is előrébb hozták, hogy az M4 sportcsatorna közvetíteni tudja a DAC-Slovan rangadót.

És nem csak a meccs sportértéke miatt, azért, mert a hazaiak a tabella második helyéről fogadják az élen álló, ősi rivális pozsonyiakat. Ez a meccs évtizedek óta ünnepnap a felvidéki város életében. A magyarság, az összetartozás pirosbetűs ünnepe, nemcsak Felvidékről, hanem hazánkból is rengeteg magyar utazik ilyenkor Dunaszerdahelyre.

Így lesz ez szombaton is, a szervezők egész napos programokkal várják a drukkereket, akiktől hermetikusan ellesznek zárva a Pozsonyból érkező vendégek.

A 2014-ben bevezetett zászlótörvény tiltja a magyar lobogókat a lelátókon.

Hirdetés

Hiába lesz tehát közel 10 ezer magyar a stadionban, ők főként a klub kék-sárga színeivel biztatják majd a DAC-ot. A hivatalos megfogalmazás szerint a szóban forgó törvény megtiltja, hogy kiemeltnek vagy kockázatosnak minősített nyilvános sporteseményeken jelenlegi vagy a múltban létezett idegen országok zászlói vagy állami szimbólumai legyenek a szurkolóknál. Tehát Szlovákiában a magyar jelképek betiltottak ilyenkor.

Persze sokan nem veszik komolyan ezt a törvényt, vagy egyszerű trükkökkel megszegik.

“A zászlókat elkobozzák a biztonságiak. A piros-fehér-zöld lapokkal kialakította élőképpel, vagy a nemzeti színű görögtüzekkel nem tudnak mit kezdeni. Mi így tudunk szurkolni” – nyilatkozta a Ripostnak Tibor, aki évek óta jár DAC-Slovan meccsekre.

A helyi szövetség persze ezt nem nézi jó szemmel, két éve például 4500 euróra (1,5 millió forintra) büntette a klubot a szervezet a magyar színek miatt.

Hirdetés

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!