Lefújták a V4-csúcsot: áll a bál

Hirdetés

A lengyel és az izraeli kormány már tavaly összekülönbözött egy holokausztra vonatkozó szóhasználat miatt, most azonban új szintre lépett a konfliktus. Miután az ügyvezető izraeli külügyminiszter antiszemitának nevezte a lengyeleket, Varsó előbb lemondta részvételét a holnapra tervezett V4-Izrael csúcson, majd ma délelőtt az egész találkozót törölték.

Orbán Viktor ugyanakkor már elutazott Izraelbe, és külön egyeztet majd az izraeli kormányfővel.

Nem tartják meg a V4-ek (Magyarország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország) és Izrael keddi csúcstalálkozóját Jeruzsálemben, ehelyett kétoldalú találkozók lesznek, jelentette be Andrej Babis cseh miniszterelnök.

A csúcs lefújásának hátterében a zsidó állam és Lengyelország között kirobbant diplomáciai konfliktus áll. Varsó ugyanis ma délelőtt lemondta részvételét a találkozón az ügyvezető izraeli külügyminiszter vasárnapi nyilatkozata miatt.

Jiszráel Kac – Jichák Samír néhai izraeli miniszterelnököt idézve, akinek apját állítása szerint lengyelek ölték meg a holokauszt idején – az i24 News izraeli rádióban azt mondta:

Hirdetés

“A lengyelek az anyatejjel szívták magukba az antiszemitizmust.”

Kac hozzátette: az ő szülei túlélték a holokausztot, és ő minden izraelihez és minden zsidóhoz hasonlóan kijelentheti: “nem felejtjük el, és nem bocsátunk meg”. Mint mondta: „senki nem fog utasítani, hogyan fogalmazzunk, hogyan őrizzük halottaink emlékét.”

Kac eddig közlekedési és hírszerzési miniszter volt, vasárnap nevezte ki megbízott külügyminiszterré Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök. A külügyminiszteri posztot eddig Netanjahu töltötte be.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök “megengedhetetlennek” és “rasszistának”, a lengyel miniszterelnöki hivatal vezetője, Michal Dworczyk pedig szégyenletesnek nevezte Kac kijelentését.

A lengyel kormányfő hozzátette:  “határozott reakciót” várnak Izraeltől, és ha ezt nem kapják meg, akkor Jacek Czaputowicz külügyminiszter sem megy el a jeruzsálemi V4-csúcsra. Néhány órával később pedig közölte: nem vesznek részt a csúcson.

Hirdetés

A legnagyobb lengyel ellenzéki párt, a Polgári Platform elnöke, Grzegorz Schetyna szintén “rasszistának” és “lengyelellenesnek” minősítette Kac mondatát.

Az MTI szerint a megbízott izraeli külügyminiszter az izraeli közszolgálati rádióban ma ismét megszólalt, és azt mondta: a történelmi igazság nem változtatható meg, a lengyelek együttműködtek a nácikkal, és részt vettek a zsidók megsemmisítésében a holokauszt idején.

“Lengyelország a zsidó nép nagy temetője, csak egy történelmi igazság van. Lengyelországban a holokauszt előtt, alatt és utána is volt antiszemitizmus” – jelentette ki. Szerinte a V4 ugyan fontos európai fórum, de kapcsolataikat a történelmi igazság alapján kell alakítani.

Néhány napon belül ez volt a második olyan izraeli kijelentés, amely nagy vihart kavart Lengyelországban. Az izraeli kormányfő múlt heti varsói látogatásának utolsó napján a Jerusalem Post izraeli lap szerint azt mondta:

“A lengyelek együttműködtek a nácikkal a holokauszt elkövetésében”.

Hirdetés
Hirdetés

Emiatt a lengyel kormány előbb bekérette a lengyel külügyminisztériumba Izrael nagykövetét, majd  külügyminiszteri szintre csökkentette részvételét a jeruzsálemiV4-csúcson. (Ez még Kac nyilatkozata előtt történt – a szerk.)

Az izraeli kormányfő hivatala szerint a sajtó félreértette Netanjahu kijelentését, aki lengyelekről beszélt, nem pedig a lengyel nemzetről vagy államról. Lengyel sajtóhírek szerint az izraeli kormányfő a hét végén telefonon pedig azt mondta a lengyel miniszterelnöknek, hogy csupán egyes lengyelekről beszélt, nem pedig az összes lengyelről. Varsó ezt követően közölte, hogy tisztázottnak tartja az ügyet.

Lengyelország és Izrael között már a tavalyi év elején is kipattant egy diplomáciai vita a holokausztra vonatkozó szóhasználatról. Ez a lengyel és az izraeli kormányfő közös, tavaly nyáron aláírt nyilatkozatával zárult le, amely méltatta a második világháború idején zsidókat mentő lengyelek magatartását, és elutasította, hogy Lengyelországot, illetve az egész lengyel nemzetet a német nácik és kollaboránsaik által elkövetett bűntettekkel vádolják.
Krzysztof Szczerski lengyel külügyi államtitkár szerint eleve kockázatos volt a V4-csúcs szervezése az izraeli választási kampány idején. A csúcs csak akkor lenne sikeres, “ha a fogadó fél megértené, hogy ez neki tett gesztus” a V4 részéről. Izraelben április 9-én tartanak parlamenti választásokat.

Forrás: Privát bankár

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!