Óriási meglepetés érheti a gyógyszertári vásárlókat

Hirdetés

Gigantikus költségeket okozott a gyógyszerszakmának, hogy február közepétől biztonsági zárral kell ellátni a vényköteles gyógyszereket.

Évente négy-hat milliárd forint költséget okoz a hazai gyógyszeriparnak, hogy február 9-től Magyarországon is bevezetik az EU-s egyedi gyógyszer-azonosítási rendszert (szerializáció), amelynek célja a gyógyszer-hamisítás megelőzése – mondta a Világgazdaságnak Illés Zsuzsanna, a Humvo Nonprofit Zrt. elnöke, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének (Magyosz) igazgatója.

Az egyedi azonosítók gyógyszerdobozokra rányomtatásával összefüggő beruházási költségek elérték a húszmilliárd forintot, ebből a hazai kis- és közepes vállalkozásokra mintegy 3-3,5 milliárd forint teher hárult. Ezt az összeget kutatás-fejlesztési és beruházási forrásaik átcsoportosításával, projektek visszafogásával, valamint exportpiaci terveik gyengítésével tudták kigazdálkodni a cégek. A gyógyszertáraknak a változás miatt szükségessé vált eszközbeszerzés 120-150 ezer forintos kiadást okozott, a legkiszolgáltatottabb helyzetbe a vidéki kis patikák kerültek – mondta korábban a Világgazdaságnak Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke. Egy berendezés ára harmincezer forint, minden gyógyszerkiadó pulthoz külön egység kell.

A Magyosz igazgatója a holland generikus szövetség kalkulációját idézi: eszerint a gyártási mennyiségtől függően 0,12-0,34 euró (38-108 forint) között mozog a szerializációval járó dobozonkénti pluszköltség.

Forrás: napi.hu

Hirdetés
Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!