A FIDESZ-nek megvan a “B” terve a Néppárt helyett

Hirdetés

A Fidesz nem maradhat az Európai Néppártban (EPP), ha a pártcsalád tovább tolódik balra hagyományos értékeinek képviselete helyett – nyilatkozta a családügyi államtitkár, Novák Katalin a kormánypárt és szövetségese közötti vitáról.  Arról is beszélt a konfliktus elegyengetésére felkért politikus, hogy megnézik azt is, a Fidesz mire számíthat május után, melyik lesz az a politikai közösség, ahol a leginkább tudják képviselni a magyarok érdekeit – írja a Magyar Hírlap.

“Szétköltöztünk, de még nem váltunk el” –  ezzel a rövid mondattal foglalta össze a Fidesz és az Európai Néppárt a héten már a magyar kormánypárt felfüggesztésével végződő vitát Novák Katalin.

Az EPP-ben összesen 14 párt követelte a nagyobbik magyar tag kizárását – a KDNP-ét nem – főleg azért, mert az EP-választásra fordulva a magyar kormány Jean-Claude Juncker néppárti bizottsági elnököt is támadta új plakátjain, de kifogásolták a magyar jogállamiság helyzetét is. Manfred Weber frakcióvezető megpróbálta elegyengetni a konfliktust, még Budapestre is jött, három pontot határozott meg a Fidesznek: kérjenek bocsánatot a néppárt tagszervezeteitől, tüntessék el a plakátokat és biztosítsák a CEU amerikai diplomát adó képzéseinek Budapesten maradását.

Végül Orbán Viktor írt egy elnézést kérő levelet, de az ügyét már nem menthette azon túl, hogy a Fidesz tagságát csak felfüggesszék. A kormányzati és a párt kommunikációjában ugyan a szavazásról azt mondták, hogy a Fidesz kérte a saját felfüggesztését és az EPP-s bölcsek tanácsának vizsgálata dönt a sorsáról. A magyar fél is felállított egy háromfős tárgyaló delegációt, ennek Novák mellett tagja még Varga Judit uniós kapcsolatokért felelős államtitkár és Szájer József fideszes EP-képviselő.

Most viszont az önfelfüggesztéses érvelés mellett Novák új kommunikációs panelekhez nyúlt, amelyekből az látszik, mintha a párt nem is annyira akarna az EPP-ben maradni, de azért próbálnak párbeszédet fenntartani.

Hirdetés

“Nem vagyunk alá- és fölérendeltségi viszonyban egymással. Ezért is mondtuk ki, hogy akaratunkon kívül minket nem lehet felfüggeszteni vagy kizárni” – nyilatkozta Novák Katalin, majd hozzátette: “Brüsszelben kölcsönösen adtunk egymásnak egy esélyt, hogy felmérjük, milyen perspektívát látunk a jövőre nézve” .

“Nem vizsgálóbizottság érkezik Magyarországra, amely hoz egy egyoldalú döntést, hanem párbeszédet fogunk folytatni. Megnézzük, mire számíthatunk május után, várhatóan hogyan alakul át a politikai színtér. Egyelőre ez egy sokismeretlenes egyenlet. A kérdés az, melyik lesz az a politikai közösség, ahol a leginkább tudjuk képviselni a magyarok érdekeit” – magyarázta a Fidesz alelnöke, aki szerint a kérdés az, hogy mennyire tolódik balra az EPP. “Mindenképpen lesz átrendeződés, nagy kérdés, a tagpártok rádöbbennek-e végre, hogy vesztes pálya a balra tolódás. A Néppártnak csak akkor van jövője, ha jobbközép pártszövetség marad” – mondta Novák Katalin.

“Az is tény, hogy nem minden – hagyományos besorolás szerint – tőlünk jobbra álló erő elfogadhatatlan és szélsőséges” – jelezte, hogy akár radikális jobboldaliak társaságát keresik majd. A fideszes politikus úgy látja, hogy fontos megvizsgálni, miért hagyták, “hogy az olyan jelszavakat, mint a nemzet, haza, család és biztonság ma Európa számos országában az úgynevezett szélsőjobboldali erők birtokolják.”

 

Hirdetés

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!