Az Európai Parlament elnöke védelmébe vette Mussolinit

Hirdetés

Most bocsánatot kért.

Antonio Tajani még szerdán egy olasz rádióinterjújában azt mondta Mussoliniről:

“Nem vagyok fasiszta, soha nem voltam fasiszta, nem osztom a politikai nézeteit sem, de legyünk őszinték, utakat, hidakat, sportlétesítményeket épített, termővé tette Olaszország számos részét.”

Csütörtökön emiatt bocsánatot kért, miután kijelentései miatt több képviselő a lemondását követelte.

Az interjúban Tajani “rendkívül súlyos, elfogadhatatlan hibákat” is megemlített a Duce kapcsán, például az ellenzék betiltását, a faji törvényeket és a háborúba lépést, s leszögezte, “általánosságban véve nem tartja pozitívnak a kormányzását, azonban tett jó dolgokat az infrastruktúra terén”.

Hirdetés

Csütörtöki közleményében az Európai Parlament néppárti elnöke bocsánatot kért, és kijelentette:

“mindig meggyőződéses antifasiszta volt, teljes szívből, és nem mentegetni próbált egy antidemokratikus és totalitárius rezsimet”.

“Mélységesen elszomorít, hogy személyes és politikai múltam ellenére néhányan azt hiszik, hogy elnéző lennék a fasizmussal szemben” – írta.

“Mindig is azt hangoztattam, hogy Mussolini és a fasizmus jelentette a 20. század legsötétebb korszakát. Mint azt nagy meggyőződéssel mondtam októberben, Európa, amely a fasizmus legyőzésére épült, a legerősebb védőbástya az önkényuralom minden formája ellen” – magyarázta Tajani.

Sokan felháborodtak a történteken.

Udo Bullmann, az EP szociáldemokrata frakcióvezetője például “gyors tisztázást” sürgetett, a zöldpárti képviselőcsoport pedig elfogadhatatlannak nevezte a kijelentéseket.

“Lehet, hogy Mussolini több mint 430 ezer ember haláláért felelős, de nézd ezeket az utakat és hidakat!” – ironizált Lynn Boylan ír képviselő a Twitteren.

Hirdetés

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!