Brexit: a franciák kemény feltételeket szabtak a halasztáshoz

Hirdetés

Franciaország ellenezni fogja a brit EU-tagság jövő pénteken esedékes megszűnésének (Brexit) elhalasztását június 30-áig, ha Theresa May brit miniszterelnök nem indokolja hiteles stratégiával az intézkedés szükségességét – közölte Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter.

“Egy olyan helyzet, amelyben Theresa May nem képes az Európai Tanácsnak felmutatni kielégítő garanciákat egy hiteles stratégiáról, a halasztási kérelem elutasításához és a megállapodás nélküli kilépés előnyben részesítéséhez fog vezetni” – fogalmazott szerdán a nemzetgyűlésben a francia diplomácia vezetője.

Jean-Yves Le Drian három feltételt szabott a rövid távú halasztáshoz:

– a halasztásnak az legyen a célja, hogy a már elért kilépési megállapodás ratifikációját véglegesítse,

– az Egyesült Királyság legyen teljesen egyértelmű abban a kérdésben, hogy a múlt novemberben tető alá hozott kilépési megállapodást nem fogja újratárgyalni

Hirdetés

– nem vesz részt a májusi európai parlamenti választásokon

Theresa May brit miniszterelnök szerdán hivatalosan kezdeményezte az Európai Uniónál a brit EU-tagság jövő pénteken esedékes megszűnésének (Brexit) elhalasztását június 30-áig annak érdekében, hogy a kiválás feltételeiről egyelőre megegyezni képtelen britek, ne megállapodás nélkül hagyják el a közösséget.
A konzervatív párti brit miniszterelnök a Downing Street által közzétett, Donald Tusknak, az uniós állam- és kormányfők alkotta Európai Tanács elnökének címzett levelében közli: jóllehet bízik abban, hogy a londoni parlament ratifikálja a Brexit feltételrendszeréről szóló, eddig kétszer is – jelenlegi formájában múlt kedden – nagy többséggel elvetett megállapodást, erre azonban a kilépés márciusi 29-i határidejéig már nincs lehetőség.

May hangsúlyozza a levélben, hogy a brit jogrendszer alapján a megállapodást az alsóháznak és a felső kamarának, a Lordok Házának is meg kell vitatnia a Brexit-egyezményben foglalt kötelezettségvállalások törvénybe iktatásához.
A kormányfő közölte Tuskkal, hogy ezen a héten ismét az alsóház elé terjesztette volna vitára és szavazásra az EU-val novemberben elért 585 oldalas Brexit-megállapodást. A másfél évig tartó tárgyalások után megszületett kilépési megállapodást a brit képviselők korábban már két alkalommal, január 15-én és március 12-én is nagy többséggel elutasították.
“Nyitottak vagyunk természetesen egy néhány hetes technikai halasztásra azért, hogy a brit intézmények véglegesítsék a szöveg ratifikációját” – jelezte a francia külügyminiszter. “A kilépési megállapodást támogató szavazat hiányában viszont a legfőbb forgatókönyv a megállapodás nélküli kilépés” – tette hozzá Jean-Yves Le Drian, arra utalva, hogy egy újabb szavazás várható még március 29. előtt.

Forrás: MTI

 

Hirdetés

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!