CDU-politikus: Angela Merkelnek kormányfőként is távoznia kell

Hirdetés

Ingo Gondro CDU-politikus, a párt konzervatív platformjának alelnök eltúlzottnak tartja hazánk ostorozását.

— Nem érezzük jogosnak, hogy Magyarországot a populista szitokszóval illetik, amiért védi a határait. Úgy véljük, joga van azt is eldöntenie, milyen kultúrkörből származó emberekkel akar együtt élni — mondta annak apropóján, hogy éppen két éve hozták létre az Értékek Unióját.

Ez azt igyekszik ellensúlyozni, hogy a CDU Angela Merkel idején baloldali fordulatot vett.

Én még Helmut Kohl kancellár és a német egység megteremtésének idején léptem be a CDU-ba, akkor, amikor a Kereszténydemokrata Unió nemcsak európai, de hazafias párt is volt, ahogyan Kohl maga pedig européer és patrióta – mondta a Magyar Nemzetnek adott tegnapi telefoninterjúban Ingo Gondro.

A szász–anhalti politikus hozzátette: a CDU Kohl idején még nagy német néppárt volt még, ám később, Angela Merkel vezetése alatt előbb centrista, majd baloldali irányt vett, és a szociáldemokrata–zöld vonal mentén haladt.

Hirdetés

Ezt inkább Merkel asszonytól kellene megkérdeznie – feleli Gondro a Magyar Nemzet azon kérdésére, miért volt szükség erre az irányváltásra, úgy vélve ugyanakkor, szerinte kettős célja lehetett. Egyrészt az, hogy a CDU kurrens politikai témákat „lopjon el” riválisaitól, mint például az atomellenesség vagy a homoszexuálisok egybekelését lehetővé tevő „házasság mindenkinek” program.

Ezek baloldali–zöld, nem pedig CDU-témák voltak. Másrészt bővíteni akarták a választói tábort.  Mi az Értékek Unióját konzervatív platformnak hoztuk létre, ugyanúgy, ahogyan más platformoknak is helyük van a CDU-n belül, mint pél­dául az ifjúsági vagy a női szervezetnek. Jelenleg kétezer tagunk van, de bővülünk, mindennap új tagok lépnek be – nyilatkozta a keletnémet politikus.

Az Értékek Uniója ellenzi Angela Merkel politikáját, és a kancellár mielőbbi távozását szorgalmazza azt követően, hogy Merkel tavaly ősszel, a hesseni tartományi választásokat követően annak bejelentésére kényszerült, hogy feláll a CDU pártelnöki székéből.

MI AZON A VÉLEMÉNYEN VAGYUNK, HOGY A JELENLEGI KURZUSNAK VÉGET KELL VETNI, ÉS MERKELNEK KORMÁNYFŐKÉNT IS TÁVOZNIA KELL – véli a politikus.

Más kérdés, hogy erre mikor adódik lehetőség. Egyelőre ugyanis európai választások következnek, de hamarosan eljön a német nagykoalíciós szerződés felülvizsgálatának időpontja. Ezt a 2017–2021-es törvényhozási ciklus felezőpontjára irányozzák elő, azaz 2019 őszén esedékes. Merkel egyébként maga úgy tartja, 2021-ig, a ciklus végéig maradhat kancellár, majd jelen állás szerint a következő Bundestag-választásokon már nem ő lenne a CDU csúcsjelöltje.

Hirdetés

Az Értékek Uniója ugyanakkor az új CDU-pártelnökkel, Annegret Kramp-Karrenbauer volt Saar-vidéki kormányfővel sem feltétlenül elégedett.

Mi többségünkben Friedrich Merz pártelnökjelöltsége mellett álltunk. Elismerjük, hogy Kramp-Karrenbauer számunkra fontos kérdésekben, mint a családpolitika vagy a belbiztonság, jó irányba fordult, de zavar bennünket, hogy közeledik a Zöldekhez – mondta Gondro.

Idén – a nyugati Bréma mellett – három keletnémet tartományban, az 1990 óta a CDU irányítása alatt álló Szászországban, valamint Brandenburgban és Türingiában is választásokat rendeznek. Ingo Gondro elmondta:  arra törekszenek, hogy a szavazók ne pártoljanak át a bevándorlásellenes politikájával a keleti országrészben különösen népszerű Alternatíva Németországnak (AfD) elnevezésű ellenzéki párthoz. A felmérések tükrében szorosnak ígérkezik a küzdelem, az AfD keleten húsz százalék feletti eredményre is képes.

Mi, keletnémetek több dolog miatt is köszönettel tartozunk a magyaroknak, részben az NDK-s időkre, illetve az akkori határnyitásra visszavezethetően, de azért is, mert ma az olyan országoknak köszönhető Európában a menekültáradat feltartóztatása, mint a balkáni migrációs utat a határán lezáró Magyarország. Nem érezzük jogosnak, hogy Magyarországot a populista szitokszóval illetik, amiért védi a határait. Úgy véljük, joga van azt is magának eldöntenie, milyen kultúrkörből származó emberekkel akar együtt élni – magyarázza Gondro.

TELJESEN ELTÚLZOTTNAK TARTOM EZT AZ EGÉSZ MAGYARORSZÁG- ÉS ORBÁN-OSTOROZÁST– teszi hozzá.

Hirdetés
Hirdetés

Forrás: Magyar Nemzet

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!