Meg fog lepődni – megtudtuk, melyik egyetemen végeztek a világ vezetői?

Hirdetés

Magyarországon a legtöbb politikus jogász vagy közgazdász végzettséggel rendelkezik.

A Financial Times listája mutatja, hogy a világ vezető politikusai – Donald Trumptól Hszi Csin-ping kínai elnökig – melyik egyetemen és milyen szakon végeztek. 

Donald Trump

Az Egyesült Államok elnöke a University of Pennysylvania Wharton School nevű intézményben szerzett közgazdász diplomát. A tanulmányai során ingatlanokra szakosodott, édesapja nyomdokaiba lépve.

 

Hirdetés

Angela Merkel

Németország kancellárja a Lipcsei Egyetemen végzett fizika szakon, 1990-ig maradt a tudományos pályán. 1986-ban fejezte be doktori disszertációját, így a természettudományok doktora lett.

Emmanuel Macron

Bár szülei mellett két testvére is az orvosi pályát választotta, Franciaország elnökét nem vonzotta az egészségügy, jobban érdekelték a humán tudományok. A Párizsi Nanterre Egyetemen tanult filozófiát, majd mesterszakos diplomát szerzett Public Affairs szakon a Párizsi Politikai Tanulmányok Intézetében.

Vlagyimir Putyin

Hirdetés

Az orosz elnök a Leningrádi Állami Egyetemen tanult nemzetközi jogot. Már az egyetemi évek alatt foglalkozott a közélettel, a diploma megszerzés után egyből a hírszerzésnél helyezkedett el.

Hszi Csin-Ping

A Kínai Népköztársaság elnökét a pekingi Csinghua Egyetemre vették fel, ahol vegyészmérnöki tanulmányokat folytatott, majd ideológiai tanulmányokból is oklevelet szerzett, később pedig jogi diplomát kapott.

Theresa May

Az Egyesült Királyság miniszterelnöke az Oxfordi Egyetemen a St Hugh’s College-ban szerzett diplomát földrajzból. Az egyetem elvégzése után a Bank of Englandnél dolgozott, majd az Association for Payment Clearing Services (APACS) európai ügyekért felelős osztályát vezette.

Hirdetés
Hirdetés

Giuseppe Conte

Olaszország miniszterelnöke, Giuseppe Conte a római La Sapienza Egyetemen tanult, ahol 1988-ban végzett, kitüntetéssel. Rövid időszakokig külföldi egyetemeken tanult: az Amerikai Egyesült Államokban a Yale Jogi Iskolában és a pittsburghi katolikus Duquesne Egyetemen,  bécsben pedig a Nemzetközi Kultúrintézetben tanult németül. Később a Sorbonne Egyetemen, majd a cambridge-i Girton College-ban, végül a New York Egyetemen is tanult. Jelenleg a Firenzei Egyetem és a római LUISS egyetem személyi jog professzora.

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!