Mégis csak tökös ez a Kurz? Merkeléknek ez nem fog tetszeni!

Hirdetés

Herbert Kickl osztrák szabadságpárti (FPÖ) belügyminiszter legújabb javaslata szerint a jövőben egységesen 1 euró 50 centes órabért kellene fizetni a menedékkérőknek Ausztriában.

Az elmúlt hétvégén bejelentett kezdeményezését indokolva a miniszter elsősorban azt kifogásolta, hogy a menedékkérők helyenként túl magas órabért kapnak az általuk végzett, többnyire kisegítő jellegű munkáért.

A tárcavezető ezzel együtt azt is nehezményezte, hogy a migránsok esetenként jobban kereshetnek, mint a katonai, illetve a civil szolgálatot teljesítő osztrákok: vannak olyan megbízók, akik akár öt eurónál is többet fizetnek nekik óránként. Javaslata szerint Ausztria-szerte egységesen 1,50 euró órabért kellene fizetni a menedékkérőknek, „és semmiképpen nem többet”.

Az országban a migránsok a menedékkérelem benyújtása után a településeken működő intézményekben, gazdaságokban, például kerti vagy háztáji gazdaságban, szállítmányozó cégeknél dolgozhatnak kisegítő munkásként. A menedékkérőknek járó alapellátást továbbra is megkapják, munkájukat pedig órabérben fizetik. Az órabér összegét mindeddig a megbízó állapította meg. Egy menedékkérő – ha meg akarta tartani a neki járó alapellátást is – havonta legfeljebb 110 eurót kereshetett, családtagjai után pedig további 80 eurót.

Sebastian Kurz kancellár – a fő koalíciós erő Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke – jelezte, hogy támogatja a kisebb koalíciós partnert képviselő miniszterének kezdeményezését. Az osztrák hírügynökségnek nyilatkozva arra emlékeztetett, hogy 2016-ban külügyi és integrációs miniszterként ő maga is tett erre vonatkozó javaslatot, amelyet azonban az akkori kormány nem fogadott el. Kurz akkor kötelező közhasznú munka, úgynevezett „egyeurós munka” bevezetését javasolta a migránsok számára.

Hirdetés

Az ellenzéki pártok bírálták a mostani javaslatot. Szerintük az órabér csökkentése nehezítené a menedékkérők integrációját.

A most bejelentett tervezetet következő lépésként szakvéleményezik; várhatóan négy hét múlva készülnek el a szakértői vélemények.

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!