Megtudtuk: ehhez a frakcióhoz csatlakozhat a FIDESZ az EP választás után

Hirdetés

Lengyel EP-alelnök szerint a Fidesz tagságának kompromisszumos felfüggesztése bizonyos ítélet-elnapolás, taktikai okokból történt.

Lehet, hogy a Fidesz az európai parlamenti (EP-)választások után az eurorealista frakcióhoz, az Európai Konzervatívok és Reformerekhez csatlakozik, a néppárti tagság kompromisszumos felfüggesztése csak átmeneti megoldás – vélekedett csütörtökön az EP lengyel alelnöke.

Zdzislaw Krasnodebski a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) jelöltjeként került be az Európai Parlamentbe (EP). A PiS pedig a magát eurorealistának meghatározó Európai Konzervatívok és Reformerek (EKR) tagja.

“A Fidesz végül kilép az Európai Néppártból (EPP) vagy kizárják” – kommentálta Krasnodebski a PAP hírügynökségnek az előző napi néppárti fejleményeket. Az alelnök szerint a Fidesz tagságának kompromisszumos felfüggesztése “bizonyos ítélet-elnapolás, taktikai okokból történt”.

Krasnodebski úgy látta: az EPP “egyfajta válságon fog átmenni”, a pártcsalád jobb szárnya le fog válni, mert az európai jobboldal politikailag egyre vonzóbb lesz.

Hirdetés

Orbán Viktor “beleegyezett abba, hogy elhalasztják a végső döntést”, az EPP “védőszárnya egyre szaggatottabb” – fogalmazott a lengyel politikus, aki szerint minden az EP-választás után dől el, az új erőviszonyoktól függően.

Krasnodebski szerint nem lehet kizárni, hogy a Fidesz az EP-választás után az EKR-hez csatlakozik. “Ez valahogy természetes lenne, ha nem az EKR-hez, akkor kihez?” – kérdezett. “Biztosan nem a szocialistákhoz, a liberálisokhoz vagy a zöldekhez. Az EKR valószínűleg a legjobb alternatíva” – tette hozzá az EP-alelnök.

Az EPP brüsszeli tanácskozásán a fő lengyel ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) nevében részt vevő varsói főpolgármester, Rafal Trzaskowski újságíróknak csütörtökön elmondta: Orbán “mint mindig, összekalkulálta a helyzetet”, kész a párbeszédre, és “inkább az EPP-ben marad (…), tárgyal, mintsem a PiS-hez hasonlóan az európai integráció peremére szoruljon”.

Trzaskowski szerint a Fidesz is úgy látja:  “elsősorban az erős EPP-re van szükség”. “Másnak nem adunk okot elégedettségre, különösen az euroszkeptikusoknak nem” – jegyezte meg a lengyel ellenzéki politikus, aki szerint a Fidesz kész politikai engedményeket tenni, és egyes kérdésekben, például a plakátkampányban már tett is. A Trzaskowskival közös sajtóértekezleten fellépő Grzegorz Schetyna, a PO elnöke szerint “kimerült a bizalom és a tolerancia” a Fidesz iránt, a szerdai EPP-vita mutatja, hogy a magyar kormánypártnak változtatnia kell politikáján, és elfogadni a kereszténydemokraták számára fontos elveket.

A tagság felfüggesztése “reményt ad arra, hogy a közeli hónapokban a helyzet rendeződik, a Fidesz normális, európai politikát folytat” – vélekedett Schetyna.

Hirdetés

Forrás

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!