Nagyon nagy a baj van a románoknál

Hirdetés

A független közgazdászokból álló romániai költségvetési tanács szerint el fog szállni a bukaresti kormány költségvetésének hiánya.

Az idei költségvetés még ki nem hirdetett változata alapján a román büdzsé hiánya meg fogja haladni a GDP három százalékát – írja a Maszol, a független közgazdászokból álló romániai költségvetési tanács elemzésére hivatkozva. A testületnek a kabinet január 31-én küldte el a költségvetés tervezetét, ám a parlamentbe már egy másik változatot nyújtott be.

A tanács a módosított büdzsétervről alakította ki a véleményét, amelyből kiderül, hogy a pénzügyminisztérium 2,76 százalékos deficitcélja helyett a szakértők körülbelül 3,5 százalékos hiányra számítanak. Ennek legfőbb okai a szociális kiadások túlméretezése, illetve Románia uniós költségvetési befizetése. Aggodalomra adnak okot a kormány túldimenzionált bevételi várakozásai is.

Például nem tartják reálisnak, hogy idén az áfából 17 százalékkal többet sikerül behajtani, hiszen a tavalyi költségvetésbe betervezett számokat sem sikerült teljesíteni: 2018-ban 1,7 milliárd lejjel kevesebb volt az ebből származó bevétel a betervezettnél.

A tanács emlékeztet arra, hogy bár a 2018-as költségvetés jelentős összegeket írt elő befektetésekre, majd a költségvetési kiigazításokkor ezekből az összegekből folyamatosan elvettek. Nagy a valószínűsége annak, hogy ez idén is így fog történni, ugyanis a tervezetbe foglalt uniós pénzek nagysága túldimenzionált.

Hirdetés
Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!