Óriási cirkusz a Penny körül – NÉBIH vizsgálat indul

Hirdetés

A Penny Market által piacra dobott szlovák UHT tej miatt a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (TTT) hatósági ellenőrzést kezdeményezett a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatalnál (Nébih) és a Pénzügyminisztérium Nemzeti Adó- és Vámhivatalt Vezető Államtitkárságánál – közölte a szakmai szervezet.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara-Tej Terméktanács közleménye szerint a Penny Market Kft. – többszörös előzetes egyeztetés ellenére – drasztikusan alacsony, 135 forintos áron dobott piacra egy szlovákiai import UHT tejet 2019. március 21-én, amivel az üzletlánc a hazai tejfeldolgozóknak és tejtermelőknek hosszabb távon is jelentős károkat okozhat – írja a napi.hu.

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (TTT) – keresve az extrém alacsony ár vélelmezett élelmiszer-biztonsági, számlázási és árképzési okait – hatósági ellenőrzést kezdeményezett a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatalnál (Nébih) és a Pénzügyminisztérium Nemzeti Adó- és Vámhivatalt Vezető Államtitkárságánál.

A közlemény szerint a szakmai szervezet azért tartja ezt különösnek, mert Szlovákiában az elmúlt hónapokban a magyarországihoz képest kilogrammonként átlagosan legalább 4-5 forinttal drágábban cserélt gazdát a nyerstej. Ebből arra következtetnek, hogy “egyes szlovákiai feldolgozók Magyarországon vezetik le a senkinek sem kellő maradékot”, amihez a Penny Market Kft. partner.

Félő, hogy a 14 forintos árletörés az egész hazai szektoron igen hamar végigsöpör, ezért a gyors és átfogó hatósági lépések sürgetése mellett a NAK és a TTT határozottan felszólítja a Penny Market Kft.-t az akció azonnali visszavonására.

Hirdetés

Az Európa egyik legolcsóbb magyarországi nyerstejára miatt már eddig is elégedetlen hazai tejtermelők számára a Penny lépése olaj a tűzre – áll a terméktanács közleményében. A TTT szerint  az üzletlánc lépése rendkívül rossz hangulatot és elégedetlenséget teremtett a hazai tejtermelők között is és a leginkább érintett tejtermelők a Penny elleni demonstrációk előkészítésébe kezdtek, amelyhez a NAK és a TTT minden lehetséges támogatást megad és támogatja az elfogadható megoldás mielőbbi megtalálását.

 

 

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!