Óriási fölénnyel lett Zuzana Caputová első nőként Szlovákia elnöke

Hirdetés

Jelentős előnnyel megnyerte az ötödik közvetlen szlovák elnökválasztás szombati, második, döntő fordulóját Zuzana Caputová, az ellenzéki liberális pártok jelöltje a szavazatok kilencvenhét százalékos feldolgozottsága alapján a voksok 58,27 százalékát kapta.

A részeredmények szerint Maros Sefcovicra a voksolók 41,72 százaléka szavazott. A legutolsó támogatottsági felmérés a választás második körében Caputovának 60,5 százalékot, Sefcovicnak pedig 39,5 százalékot jósolt.

Caputová Szlovákia történetének első női elnöke lesz.

Maros Sefcovic elsőként gratulált ellenfele győzelméhez, a már leadott voksok hatvan százalékának összesítése után. Hasonlóképpen tett Peter Pellegrini szlovák kormányfő is, aki azt mondta: bízik benne, hogy az új államfővel konstruktív együttműködést tud majd folytatni az ország problémáinak megoldásában. Caputová a voksolást követő első nyilatkozatában azt mondta: a győzelmet alázattal fogadja, és úgy véli, az országnak változásra van szüksége. Bejelentette: első államfői útja Prágába vezet majd.

A szlovák elnökválasztás második körének részvételi aránya kilencvenhét százalékos feldolgozottság mellett 41,79 százalékot mutatott, ami alacsonyabb, mint az első körben, amikor 48,74 százalékot tett ki. Az eddigi államfőválasztások második fordulójában rendszerint magasabb volt a részvételi arány, mint az elsőben, ez alól eddig a 2004-es elnökválasztás volt csak kivétel. Szlovákiában az ország történetében most ötödik alkalommal tartottak közvetlen államfőválasztást. A választáson országszerte csaknem 5940 választóhelyiségben 4,45 millió szavazásra jogosult szlovákiai választópolgár adhatta le voksát a második fordulóba továbbjutott két államfő-jelöltre.

Hirdetés

A voksolás hivatalos végeredményét a tervek szerint vasárnap délben jelenti be a központi választási bizottság.

Forrás: MTI

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!