Újabb kihívója akadt Trumpnak – méghozzá nem is akárki

Hirdetés

Bővült a bevándorláspárti elnökjelölt-aspiránsok tábora az Egyesült Államokban, miután bejelentette indulását pénteken Jay Inslee, Washington állam kormányzója.

A 68 éves politikus a klímaváltozás elleni küzdelem harcosának tartja magát, és a jelöltségét meghirdető kampányvideóban is ezt jelölte meg “korunk legfontosabb kihívásaként”.

Azért indulok az elnökségért, mert én vagyok az egyetlen jelölt, aki vereséget mér majd a klímaváltozásra, ennek sikere országunk első számú prioritása” – mondta Inslee az alig hosszabb, mint egyperces videóban. A politikus az éghajlatváltozás elleni küzdelmet John F. Kennedy elnök azon vállalkozásához hasonlította, amellyel a Holdra szállást szorgalmazta.

A kormányzó Donald Trump elnök egyik éles kritikusa.

Amerikai sajtójelentések szerint Inslee már a jövő héten megkezdi választási kampányát. Kedden Iowában, majd Nevadában tart kampánygyűlést.

Hirdetés

Inslee a tizenharmadik demokrata párti politikus, aki bejelentette indulását a 2020-as elnökválasztáson. Még decemberben egy televíziós interjúban felvetette, hogy esetleg indulna az elnökségért, és akkor e reményeit Jimmy Carter és Bill Clinton elnökségéhez hasonlította. Mint fogalmazott: mind Carter, mind Clinton “kicsiny államok ismeretlen kormányzói” voltak, mielőtt megválasztották őket az Egyesült Államok elnökének.

Az első kommentárok ugyanakkor arra mutatnak rá: a környezetvédelemre épített kampányt kockázatosnak látszik, kivált, amióta Al Gore alelnök 2000-ben egy ilyen elnökválasztási kampánnyal elbukott.

A jelenleg legnépszerűbb demokrata párti elnökjelölt-aspiránsok – mint például Bernie Sanders vermonti szenátor, Elizabeth Warren massachusettsi szenátor vagy Kamala Harris kaliforniai képviselő – gazdasági kérdéseket helyeztek kampányuk középpontjába, adóemelésekkel finanszírozva tervezett kormányprogramjaikat.

Forrás: 888

Hirdetés

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!