Áll a balhé – Babis ellen tüntettek Csehországban

Hirdetés

Ezrek tüntettek hétfőn Prágában és néhány további cseh nagyvárosban Andrej Babis kormányfő ellen, akit a rendőrség az uniós pénzekkel való visszaéléssel gyanúsít, és már javasolta a vádemelést is. A főállamügyész azonban, aki ezt a lépést megteheti, egyelőre nem nyilatkozott.

A mostani tiltakozás konkrét oka, hogy a kedden távozik hivatalából Jan Knezínek igazságügyi miniszter, s helyére a kormányfő Marie Benesovát, a tárca egykori szociáldemokrata vezetőjét, Milos Zeman államfő tanácsadóját javasolta. Bár Knezínek azt nyilatkozta, hogy saját kérésére távozik a miniszteri bársonyszékből, az ellenzék és a cseh sajtó többsége attól tart, hogy ez nem így van.

A sajtóban olyan eszmefuttatások láttak napvilágra, miszerint a változás legfőbb célja, hogy nyomást gyakoroljanak Pavel Zeman főállamügyészre, akinek döntenie kell a kormányfő elleni esetleges vádemelésről a Gólyafészek-ügyben.

Az ügy lényege: a Gólyafészek szabadidőközpontot építtető cég korábban az Agrofert holdinghoz tartozott, amelynek egyetlen tulajdonosa Andrej Babis volt. A szabadidőközpont építéskor, 2007-2008-ban azonban a cég ismeretlen tulajdonba került, és kisebb vállalkozásként jogosultságot szerzett az ilyen vállalatok számára kiírt EU-támogatásra. Amennyiben a Gólyafészek az Agrofert része maradt volna, nagyvállalatként nagy valószínűséggel nem kapott volna uniós támogatást. A cég a pályázatban megszabott határidő letelte után ismét az Agrofert része lett. Az építtető cég utódja, az Imoba tavaly júniusban már visszafizette az államnak az 50 millió koronás (623 millió forint) támogatást. A rendőrség két hete vizsgálatait azzal zárta, hogy csalás történt az uniós támogatásokkal, s javasolta az érintettek – Babis, felesége, fia és sógora – elleni vádemelést.

„Nem akarjuk megengedni, hogy Andrej Babis a minisztercserével ellenőrzése alá vonja a bíróságokat, s Csehország ezzel arra az útra lépjen, amelyen Lengyelország és Magyarország halad” – olvasható a tüntetéseket szerveztő Million chvílek pro demokracii (Millió pillanat a demokráciáért) nevű civil társulás meghívójában.

Hirdetés

Míg a prágai Óvárosi téren mintegy 10-15 ezren gyűltek össze, Brünnben, Ostraván, Pilsenben és néhány más városban egy-kétezer, illetve több száz volt a tiltakozók száma. A tüntetők független bíróságokat és a kormányfő lemondását követelték.

„Magyarországon és Lengyelországban a bíróságok elleni támadásokkal kezdődött a demokrácia felbomlása. Nem akarunk hasonló forgatókönyvet Csehországban. Nem akarjuk, hogy a kormányfő elkerülje az igazságos bíróságot. Nem akarjuk, hogy a bíróságokat a kormányfő és az államfő tartsa kézben” – áll abban a nyilatkozatban, amelyet a prágai tüntetésen olvastak fel. Milos Zeman államfő jelezte: eleget tesz a kormányfő kérésének, és Marie Benesovát kedden kinevezi az új igazságügyi miniszternek.

Forrás: MTI

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!