Bizarr teória: a francia kormány állhat a Notre Dame tűz mögött?

Hirdetés

A Notre-Dame már régóta nagyon rossz állapotban volt, folyamatosan halogatták a felújítását, Emmanuel Macron elnök kormánya nem volt hajlandó fedezni a teljes költséget, sőt tavaly 2 és félmillió eurót még el is vont a felújítási munkáktól.

A Notre-Dame rektora már akkor jelezte, hogy ez súlyos problémákat okozhat.

Órákon át égett a francia főváros, Párizs egyik jelképe, a Notre-Dame székesegyház hétfő este, a nagyhét első napján. A tűz következtében összeomlott az épület huszártornya, és odaveszett a teljes tetőszerkezete. A lángokat csak többórás erőfeszítéssel tudták megfékezni, eloltani csak reggelre sikerült. Az épületből gyakorlatilag csak a falak maradtak, a felújítása akár 15 évbe is telhet.

Az épület amúgy is rémisztő állapotban volt, sokszor kövek hullottak le a falakról. Az amerikai CBS televízió riportja már 2018 márciusában arról szólt, hogy a templom gyakorlatilag az összeomlás határán van. 

A felújítás 185 millió dollárba került volna az akkori számítások szerint, ebből a francia kormány a riport időpontjában, azaz  2018. márciusában 50 millió dollárt tudott állni, így többek közt az amerikaiakhoz is fordultak, hogy a maradék 135 millió dollárba szálljanak bele, és adakozzanak.  Vagyis a valamivel több mint ötven milliárd forintnyi összegből kevesebb, mint 15 milliárdnyit szánt Emmanuel Macron kormánya Franciaország egyik jelképére. Így többek közt az amerikaiakhoz is fordultak, hogy a maradék 135 millió dollárba szálljanak bele, és adakozzanak -olvasható az Origón.  Csak összehasonlításként: a francia GDP több mint 2500 milliárd dollár, vagyis a GDP 7 ezred százalékára (0,007 százalék) nem volt pénz.

Hirdetés

A Le Figaro hívta fel a figyelmet : Macron elnök kormánya tavaly a már így is csekély összegből 2 és félmillió eurót még el is vont.

Most a tűz kapcsán  Európa és a világ összefogott, eddig mintegy 250 millió eurós segítség érkezett, felmerül tehát a kérdés:

a súlyos anyagi gonddal küzdő francia kormány nem szándékosan rendezte-e meg a tüzet, biztosítva, hogy közben a műkincseknek ne essen komolyabb bajuk. Így a felajánlásokból már képesek lesznek finanszírozni a teljes felújítást.

Médiaértesülések szerint a hatóságok azt gyanítják, hogy a tüzet a tetőszerkezeten zajló építési munkák okozták. Az ügyész azt is mondta, hogy az első riasztás 18.20-kor érkezett, de ekkor a tűzoltók nem találták (?) meg a tüzet. A második 18.43-kor jött, de ekkor már a füst is felszállt.

Hirdetés

Hirdetés

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!