Kaczynski beintett az EU-nak

Hirdetés

Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság elnöke rendkívül határozottan visszautasította az euró bevezetésének lehetőségét.

Miniszterelnöke egyetért vele.

Nemet mondunk az euróra és nemet mondunk az európai árakra is – fejtette ki Jaroslaw Kaczynski, a lengyelországi kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke, Lengyelország tényleges vezetője a Business Insider Polska tudósítása szerint.

Európai fizetéseket akarunk, de nem európai árakat, és ezt a lengyelek többsége támogatja – tette hozzá Kaczynski.

A PiS elnöke szerint az euró csak a gazdaságilag erős országoknak tesz jót, mint amilyen Németország vagy Hollandia, de például szerinte Franciaország veszít rajta, a görögökről nem is szólva. Kérdéses, hogy a lengyel gazdaság nyerne-e rajta, de az biztos, hogy a lengyeleknek kevesebbre futná a pénzükből, mint ha megtartanák a zlotyt.

Hirdetés

Az uniós szerződések ugyan az euró bevezetésére kötelezik Lengyelországot (is), ám ennek időpontja nem maghatározott. A PiS vezető politikusa szerint akkor kell lecserélni a zlotyt, ha az ország gazdasági színvonala eléri Németországét, mind a GDP, mind az életszínvonal tekintetében.

Mateusz Morawiecki kormányfő egyetértett de facto főnökével. A zloty árfolyamának rugalmas változása az euróhoz képest segíti a lengyel gazdaságot.

Forrás: napi.hu

Hirdetés

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!