Macron felett gyűlnek a viharfelhők

Hirdetés

Nincs könnyű helyzetben a Macron-kormányzat, mivel most azzal kell szembenéznie a Notre-Dame-tűzvész után, hogy két napig sztrájkolnak a traumatológián 25 párizsi kórházban.

15 éve egyre csak romlik a helyzet a párizsi kórházakban – panaszkodott egy nővér a híres Cochin kórházban. Aglawen Vega elmesélte a Le Figaro tudósítójának, hogy miből van elegük a kórházi dolgozóknak Párizsban. Régebben reggel, ha bementek a munkahelyekre, üres várótermek fogadták őket, de már évek óta nem ez a helyzet. Ideiglenes várótermekben összezsúfolva várakoznak a felvételre a betegek, akik közül sokan elveszítik a türelmüket. Vannak, akik csak káromkodnak és sértegetik a fehér köpenyeseket, de olyan dühös beteg is akad, aki nekimegy az orvosoknak vagy az ápolónőknek, akik fáradtak és idegesek, és ebben a légkörben előfordul, hogy hibáznak.

Márciusban a Saint Antoine kórházban emiatt volt már egy figyelmeztető sztrájk. A főnökség akkor érzékelte is a problémát, de amit ajánlott, az nem megoldás – legalábbis az orvosok és az ápolónők szerint nem. Párizs kórházainak főnöke havi bruttó 90 eurót ajánlott veszélyességi pótlékként. Ezen kívül 45 plusz státuszt adna a kórházaknak. Ez kicsapta a biztosítékot. 700 új státuszra lenne szükség a szakszervezetek szerint. Ezen kívül emelni kellene a béreket és a kórházak költségvetését. A folyamatos ágyszám-csökkentések ugyanis állandósítják azt, hogy sok betegnek ideiglenes várótermekben kell várakoznia a betegfelvételre.

A Macron-kormányzat kénytelen csökkenteni a költségvetés hiányát, hogy azt levigye három százalékra, ahogy azt az eurózóna szabályai előírják. Ezért az állam egyre kevésbé képes finanszírozni az egészségügyet, amely pedig a francia közszolgáltatás büszkesége.

A húsvét előtti sztrájkkal az orvosok és az ápolónők arra akarják felhívni a figyelmet, hogy Párizs kórházainak a finanszírozási reformja nem tűr halasztást. Csakhogy, ha Macron enged Párizsban, akkor mi lesz vidéken? Ha az egészségügynek ad pénzt, akkor mit szólnak a pedagógusok, akik közül sokan a sárgamellényesek között tüntetnek mondván, Párizsban nem lehet megélni az átlagos tanári fizetésből.

Hirdetés

Forrás: hvg

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!