Már hivatalos a dátum: ekkor jön Salvini Budapestre

Hirdetés

Már hivatalos: Matteo Salvini olasz belügyminiszter május 2-án érkezik Budapestre Pintér Sándor meghívására. Ezt  a Belügyminisztérium kommunikációs főosztálya erősítette meg. A tárgyalás témáit a tárgyaló felek még egyeztetik.

Az olasz politikus megbeszélése Pintér Sándor belügyminiszterrel minden bizonnyal a határvédelem-migráció-terrorizmus elleni küzdelem témakörben folyik majd.

Az olasz belügyminiszter, miniszterelnök-helyettes Orbán Viktorral is találkozik – de több kormányközeli forrás is állítja, hogy a mostani Salvini-Orbán találkozón biztosan nem jelentenek be olyan megállapodást, hogy a május 26-ai EP-választás után az európai parlamentben közös, bevándorlás-ellenes frakciót alakítanának a Liga és a Fidesz brüsszeli képviselőinek részvételével, vagy már most egy új európai szuverenista pártcsaládot hoznának létre közösen.

A Fidesz az Európai Néppártban akar maradni.

“Nem mindenáron, de május 26-ig biztosan. Aztán majd a számok alapján nyilván mindenki mérlegel. A kereszténydemokrácia és a bevándorlás-ellenesség kérdésében Orbán Viktor nem ismer kompromisszumot” – mondták el most is fideszesek, felidézve: a miniszterelnök tavalyi emlékezetes milánói látogatásán, amikor “a hősének” nevezte az illegális migránsok hajóinak a kikötését blokkoló Salvinit, sem kötelezte el magát valamiféle új formációra. Most pedig a Fidesz néppárti felfüggesztése miatt kényesebb is a helyzet.

Hirdetés

Az Orbán-Salvini találkozó mindenekelőtt egy gesztus lesz: azt üzenik, hogy “jóban vagyunk”, a bevándorlás elleni küzdelem a legfontosabb, ami pedig az EP-választások utáni kalkulációkat illeti, “a kapuk nyitva vannak” – fogalmaznak forrásaink.

Április elején Orbán Viktor nem vett részt a Salvini által kampánynyitónak szánt és Népek és Nemzetek Szövetsége néven új európai politikai formáció életre hívását célzó milánói nagygyűlésen. A rendezvényre olyan szélsőjobboldali erők kaptak meghívást Salvinitól, mint a német AfD – akivel a Fideszben már korábban kizártak mindenfajta együttműködést -, vagy a Marine Le Pen pártja, a Nemzeti Gyűlés, a holland Geert Wilders pártja és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ).

A meghívottak többsége nem ment el a milánói eseményre, a nagygyűlést kétoldalú találkozók követték.

Friss közvélemény-kutatások szerint a Salvini vezette Liga a voksok 33 százalékát szerezheti meg, amely 27 százalékkal több, mint amennyit a párt a 2014-es EP-választás során elért. A második helyen az olasz kormánykoalíció másik pártja, az Öt Csillag Mozgalom végezhet a szavazatok 22 százalékával, ez az ő esetükben egyszázalékos erősödést mutat az 5 évvel korábbi eredményhez képest.

 

Hirdetés

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!