Merkel komoly bejelentést tett

Hirdetés

Találgatások indultak a német sajtóban azzal kapcsolatban, hogy Angela Merkel a május végi európai parlamenti választások után bejelentheti távozását a kancellári posztról. A spekulációk alapja az, hogy a CDU vezetősége értekezletet hívott össze június elejére.

Angela Merkel német kancellár kénytelen volt tompítani a találgatásokat azzal kapcsolatban, hogy hamarosan lemond a posztjáról – adta hírül a Bloomberg.

Németország vezetőjét azzal az értekezlettel kapcsolatban kérdezték újságírók, amelyet pártja, a konzervatív CDU elnöke, Annegret Kramp-Karrenbauer hívott össze június elejére.

A riporterek arra voltak kíváncsiak: készül-e a kancellár olyan váratlan, jelentős lépésre, mint tavaly ősszel, amikor mindenkit meglepve bejelentette, hogy nem indul a CDU év végi elnökválasztásán a pártvezetői pozícióért? Erre a kérdésre határozott nemmel felelhetek – mondta Merkel azon a sajtótájékoztatón, amelyet a iraki miniszterelnökkel együtt tartott. Válasza azonban feltűnően tömör volt és gyorsan továbbugrott a következő kérdésre, amely az Iszlám Állam terrorszervezet elleni harcot firtatta.

A sajtó úgy tekint a tanácskozásra, mint amelyen a résztvevők áttekinthetik a teendőket arra az esetre, ha a május 26-ai európai parlamenti választáson rosszul szerepelne a CDU. Mivel a kormánykoalíció legerősebb pártjáról van szó, ezzel mozgásba hozhatják a politika kerekeit a német fővárosban. Ha a CDU és testvérpártja, a bajor CSU rosszul szerepel, akkor újragondolhatják a szociáldemokrata SPD-vel közös kormányzásukat.

Hirdetés

Merkel pártja az elmúlt öt hónapban, amióta Annegret Kramp-Karrenbauer személyében új elnök áll az élén, nem tudta javítani szereplését a közvélemény-kutatásokon. Úgy tűnik ez a változás két nő politikus szerencsétlen kettős hatalmához vezetett. A CDU és a CSU támogatottsága egy százalékponttal süllyedve a korábbihoz képest 27 százalékon kötött ki a Forsa intézet legfrissebb felmérésében.

A júniusi találkozót nem harangozták be a sajtóban, ám a német újságírók azonnal elkezdtek spekulálni arról, vajon mit hozhat a tanácskozás. A Bild, a legolvasottabb német lap nemes egyszerűséggel a következő címmel jelent meg. Lemond-e Merkel kancellár az EU-s választás után? A Süddeutsche Zeitungban véleménycikk jelent meg, amely a kormány átalakítására szólította fel az ország vezetését.

Forrás

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!