Amerika keménykedik az oroszokkal

Hirdetés

Oroszországnak távoznia kell Venezuelából – jelentette ki Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a Fox televíziónak adott interjújában.

Az amerikai diplomácia irányítója közölte: hétfőn, amikor Finnországban találkozik Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, elmondja majd neki, hogy minden országnak, beleértve Oroszországot is, távoznia kell Venezuelából.

Pompeo hangsúlyozta: a Trump-kormányzat egy sor megoldást készít elő a venezuelai politikai helyzet rendezésére. Úgy vélte, csak idő kérdése, hogy Nicolás Maduro, Venezuela elnöke mikor távozik a hatalomból.

Ezek a dolgok néha időbe telnek – mondta a miniszter, aki kedden azt állította: Maduro már készen állt, hogy repülővel elhagyja az országot és Kubába távozzon, de Moszkva tanácsára mégis maradt.

Az újságíró felvetésére, hogy vajon nem az amerikai hírszerzés kudarca volt-e, hogy a kormányzat Maduro gyors távozását vetítette előre, a külügyminiszter elhárította a választ. Nem kívánt nyilatkozni arról, vajon az elmúlt napokban az amerikai kormányzat milyen információkra alapozva nyilatkozott a venezuelai elnök gyors távozásáról.

Hirdetés

Ha meggondolja, hol tartott az az ország 90 nappal ezelőtt, akkor a venezuelai népnek nagyon büszkének kell lennie önmagára – fogalmazott Pompeo. Hozzáfűzte, hogy szerinte Venezuela “ma sokkal közelebb van a demokrácia helyreállításához, mint 90 nappal ezelőtt.

Mike Pompeo interjút adott az ABC televíziónak is. Az Ez a hét című, heti vasárnapi magazinnak azt hangsúlyozta, hogy a Trump-kormányzat diplomáciai és politikai megoldásokat keres, amelyeket Washington a politikai szövetségeseivel készít elő, és – tette hozzá – legutóbb felmerült az Egyesült Államok hadseregének részvételével kidolgozott megoldás is.

Arra az újságírói kérdésre, hogy vajon az Egyesült Államok elnöke elrendelhet-e katonai intervenciót a kongresszus felhatalmazása nélkül, Mike Pompeo leszögezte: az elnöknek az alkotmány 2. cikkelye értelmében egy sor jogköre van, és ő bizakodik, hogy bármilyen akció Venezuelában törvényes lesz.

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!