Dél-Korea megdöbbentően számol be a budapesti tragédiáról

Hirdetés

Szöulban három perc alatt kell a mentőknek a baleset helyszínére érni, míg nálunk ennél jóval több idő telt el.

Megdöbbenti a dél-koreai médiát, hogy mennyire nincs megszervezve a budapesti vízi mentés – ez derül ki többek között Eugenia S. Lee, Koreában élő magyar nő Facebook-bejegyzéseiből. Az oldalán folyamatosan osztja meg a kint elhangzó, és a magyar híreket a Budapesten történt hajókatasztrófáról.

Dél-Koreában a legfontosabb téma a Dunán történt katasztrófa, az össze nagy médium folyamatosan foglalkozik vele.

Eugenia bejegyzése szerint egy lelkész barátja is nyilatkozott a VTN televíziónak, és elmondta, hogy a kórházból már kiengedett sérültekkel van a szállodában. Egy sérült még kórházi ellátást igényel.

A túlélők elmondása szerint a luxushajó hátulról találta el a kis hajót, kétszer is. Az ütközés nem volt hangos, de akkora ereje volt, hogy a városnéző hajó keresztbe fordult, a felső részen állók a vízbe zuhantak.

Hirdetés

A nagy hajón utazó amerikai turisták látták, hogy kiabáló emberek vannak a vízben, és a hajójuk megállt. A korábbi hírek arról számoltak be, hogy a szállodahajó az ütközést követően folytatta útját.

A dél-koreai média szerint a baleset után tíz perccel riasztották a hatóságokat, és az első mentőhajó 14 perccel a tragédia után érkezett meg. A jelenlegi hivatalos jelentés szerint 21.05-kor történt a baleset, 21.15-kor kaptak riasztás, és 21.29-re értek a helyszínre a mentőegységek, vagyis 24 perccel az ütközést követően.

Az azonnali mentést a közelben tartózkodó privát hajók kezdték meg, és az általuk kimentett utasok élték túl a balesetet. A hivatalos mentők már egy túlélőt sem találtak.

A tévé tudósítása szerint a környékbeli csónakokból, hajókból dobáltak ki mentő-karikákat, de a helyzet kaotikus volt.

Volt olyan hajó, amelyen szintén koreai turisták voltak, és ők is segíteni próbáltak.

Hirdetés

Lee bejegyzése szerint sok koreai turista érkezett Budapestre annak köszönhetően, hogy a tv shop-ban igen kedvező áron kínálták az utazási csomagokat. Volt például olyan, amely 9 nap alatt 5 országot is érintett.

A túlélők szerint a tragédia estéjén a vízállásra és az időjárásra tekintettel felmerült, hogy ne induljanak el a hajós útra, de az idegenvezető rábeszélte őket azzal, hogy mások is elindultak.

Azt is elmondták, hogy a hajóra lépők nem kaptak biztonsági tájékoztatást. Arról is szó volt, hogy a nagy hajóforgalom ellenére Budapesten nincs azonnali riasztórendszer. Példaként említették, hogy Szöulban három perc alatt kell a helyszínre érnie a mentőcsapatnak.

A tragédia óta a koreai turisták nagy számban mondják le a magyarországi utakat, illetve a hajós városnézést például buszosra cserélik.

Lee azt is leírta, hogy nagyon fontos szempont az áldozatok felkutatása, mert a koreai kultúra szerint csak akkor lehet elbúcsúzni a halottaiktól, ha van holttest.

Hirdetés
Hirdetés

Az eltűnés nagyobb tragédia, mint a halál – írta. Éppen ezért próbálnak együttműködni a Duna alsóbb szakaszán lévő országokkal is.

Az egyik lap arról is beszámolt, hogy a turistautat szervező koreai Very Good Tour beperli a vélhetőleg vétkes szállodahajó tulajdonosát – írta a 444.hu.

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!