Felröppent a hír: kivonul a TESCO Magyarországról?

Hirdetés

Átgondolja régiós jelenlétét a Tesco – írja névtelen londoni forrásra hivatkozva a Magyar Idők.

A lap szerint az áruházlánc akár ki is vonulhat Magyarországról, illetve 2018 márciusa után részben vagy azt csomagban értékesítve megválhat a négy kelet-közép-európai leányvállalatot tömörítő Tesco Europától. Ez akkor következhet be, ha a munkavállalók kitartanak a követeléseik mellett, és folytatják a sztrájkokat.

Magyar Idők névtelen informátora – a londoni központban működő menedzsment egyik tagja – szerint ugyanis az anyacégnek az európai üzleti terv szerint esze ágában sincs tovább emelni a béreket és a létszámot egyetlen országban sem.

A Tesco állásfoglalása: A Tesco továbbra is elkötelezett a hosszú távú és fenntartható magyarországi és közép-európai működés mellett – írták közleményükben.

A Tesco továbbra is elkötelezett a hosszú távú és fenntartható magyarországi és közép-európai működés mellett – írták közleményükben. Az üzleti tervben éppen ennek ellenkezője szerepel a lap szerint: a költségek optimalizálását a régiós szinten folyamatban lévő, Magyarországon 250 fő csoportos leépítését jelentő központi racionalizálás célozza.

A munkavállalói tiltakozás folytatódik Lengyelországban is, az október 17-i régiós – a vállalat prágai központjához tervezett – tüntetésre pedig a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetét (KDFSZ) is meghívták. Bubenkó Csaba, az érdekképviselet vezetője a lapnak azt mondta: elegük van a kettős mércéből a keleti és a nyugati piacok között.A Tesco továbbra is elkötelezett a hosszú távú és fenntartható magyarországi és közép-európai működés mellett – írták közleményükben. Az üzleti tervben éppen ennek ellenkezője szerepel a lap szerint: a költségek optimalizálását a régiós szinten folyamatban lévő, Magyarországon 250 fő csoportos leépítését jelentő központi racionalizálás célozza.

Hirdetés

Az olcsó munkaerő kihasználására épített üzleti modellnek meg kell dőlnie minden olyan multinál, amely az adókönnyítések ellenére tovább szipolyozná a magyar munkavállalókat.

Hétfő délután 2 órakor ugyanakkor folytatódnak a tárgyalások a béremelésről és a munkavállalói létszámbővítésről a Tesco és a társaságnál működő érdekképviseletek, a KDFSZ és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) között.

A Tesco a múlt hét hétfőn juttatta el a szakszervezetekhez az általuk korábban kért béremelésre és a létszámra vonatkozó jelentést.

A KASZ korábban arról számolt be, hogy a Tesco a jelentés szerint elfogadja a béremelésre vonatkozó követeléseket és szeptember 1-től visszamenőleg bruttó 179 000 forintra emeli a legkisebb keresetű munkavállalók bérét. (Eddig ez a bér 176 000 forint volt.)

A KDFSZ elnöke pedig korábban azt közölte, hogy “a Tesco által átküldött jelentésben a KDFSZ szerint a szakszervezetek 15 százalékos létszámemelésre vonatkozó sztrájkkövetelése nem teljesül”.

Hirdetés

A hétfői tárgyalás eredményét vélhetően befolyásolja majd a Tesco országos szintű munkavállalói létszámfelmérése, ami szerdán kezdődött egy dunántúli megyeszékhelyen és célja, hogy boltméretekre és -típusokra lebontva meghatározza a megfelelő színvonalú szolgáltatáshoz szükséges minimális dolgozói létszámot.

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!