Magyar pálinkafőzés: nagyon rossz hír jött

Hirdetés

Magyarország továbbra sem támogatja az otthoni pálinkafőzés megadóztatását, és minden fórumon kiáll azért, hogy az Európai Unió engedélyezze a saját célra történő gyümölcspárlat-készítés adómentességét – jelentette ki Varga Mihály az uniós pénzügyminiszterek brüsszeli tanácskozását (Ecofin) követően, írja a napi.hu.

A tagállamok többsége egyetért abban, hogy – mennyiségi korlátozások mellett – a pálinka otthoni előállítása adómentes legyen. Az Európai Bizottság azonban nem változtat.

A tárgyalt javaslat szerint az adómentesség a még el nem döntött éves küszöbértékig mind az otthoni, mind a bérfőzdei előállításra alkalmazható lenne. Az előterjesztést azonban néhány tagállam nem támogatta, így egyelőre ez a szabály nem alkalmazható.

A magyar kormány 2010-ben adómentessé tette a pálinkafőzést, az EU azonban emiatt kötelezettségszegési eljárást indított. Budapest 2015-ben végül kedvezményes szabályokat harcolt ki, jelenleg minimális közteher megfizetése mellett lehet otthon pálinkát főzni.

A tagállamok szakminiszterei egyeztettek a végleges áfa-rendszerre vonatkozó tárgyalások felgyorsításáról is – közölte Varga Mihály. Az unión belüli kereskedelmi szabályok rendszerszintű csalásra adnak lehetőséget. Az Európai Bizottság által felvázolt javaslat azonban nem alkalmas ezek kiküszöbölésére, ráadásul még a közösségi exportban tevékenykedő vállalkozások adminisztratív és pénzügyi terheit is jelentősen megnövelné. Ezen túlmenően az adott tagállamot megillető áfa-bevételek egy részének beszedését más uniós ország adóhatóságának feladatává tenné. Ezzel pedig a tagállamok kiszolgáltatottá válhatnak egymás irányába – tette hozzá a tárcavezető a minisztérium közleménye szerint.

Hirdetés
Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!