Az ENSZ betámadta az olaszokat – Salvini kemény üzenettel válaszolt

Hirdetés

Szerdán az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) élesen bírálta a migráció visszaszorítását célzó olasz biztonsági csomagot, amely a többi között előirányozza a migránsokat Olaszországba szállító civilhajók megbírságolását is.
Aláássa a tengeri mentés nemzetközi szabályrendszerét annak kriminalizálása, hogy a tengeren bajba került embereket szállító hajók olasz vizekre hajózhassanak. A tengeri mentés kötelessége évszázados intézmény, az független a veszélyben forgó emberek nemzetiségétől, vallásától, illetve anyagi helyzetétől. Megingatja a tengeri mentés egész rendszerét, ha egy bizonyos államban büntethetővé teszik a hozzáférést a biztonságos kikötőkhöz, ahelyett hogy megkönnyítenék azt – jelentette ki Dominik Bartsch, az UNHCR németországi képviselője a dpa helyi hírügynökségnek.

Mint mondta:  a mentőhajók számára nem lehetséges, hogy Líbiába vigyék az embereket, mert ott számukra nincs biztonságos kikötő. Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű segélyszervezet szerint a olasz kormány szigorú bevándorlási politikája miatt nőtt a halálozások száma a Földközi-tengeren. Az elmúlt egy évben legalább 1150 menedékkérő fulladt meg a térségben – közölte az MSF.

Salvini  védelmébe vette a szabályozást a jogvédőkkel és az olasz ellenzéki hangokkal szemben:

A lezárt kikötők emberéletek mentését jelentik. Nyílt kikötők viszont vérfürdőt jelentenek. A tengeren menekülés közben életüket vesztettek száma 2017 azonos időszakához képest megfeleződött. Büszke vagyok arra, hogy emberéletek ezreit sikerült megmenteni azzal, hogy kevesebb menedékkérő kel útra” – írta a Facebookon.

A szabályozás értelmében tízezertől ötvenezer euróig terjedő bírságot vethetnek ki az olasz hatóságok azokra a civilhajókra, amelyek felszólítás ellenére megsértik az olaszországi felségvizekre történő belépés tilalmát. A bírságot a hajó kapitányára, üzemeltetőjére vagy tulajdonosára vetik ki. Ha ugyanaz a hajó egymás után többször megsérti az előírásokat, a vízi járművet az olasz hatóságok a bírságon túl mellett le is foglalják.

Hirdetés
Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!