Felpörögtek az események Brüsszelben: Salvini Le Pennel szövetkezik

Hirdetés

Ma mutatkozik be Brüsszelben az új jobboldali populista frakció, amely az ötödik legnagyobb képviselőcsoport lesz az EP-ben. Matteo Salvini eredetileg Orbán Viktort és pártját is szerette volna a soraiban tudni, ő azonban már inkább maradna az Európai Néppártban. Nemrég még levelet is írt a Fideszt vizsgáló bizottságnak, amelyben európai értékek iránti elkötelezettségét bizonygatja –adta hírül a Die Presse.

A csoportosulásnak 73 képviselője lesz a 751 fős EP-ben, és ezzel várhatóan az ötödik legnagyobb frakciót alkotja majd az Európai Néppárt (EPP), a szociáldemokraták, a liberálisok és a Zöldek mögött. (A liberálisok  Emmanuel Macron francia államfő pártjával alakítanak közös frakciót, és így lesznek a harmadik legnagyobb tömörülés – a szerk.)

Matteo Salvini szövetségén belül a legtöbb politikust (28) az általa vezetett olasz Liga delegálja, őt követi a Marine Le Pen vezette francia Nemzeti Tömörülés (22), majd az Alternatíva Németországért (AfD, 11). Az osztrák Szabadságpárt és a belgiumi Flamand Érdek három-három fővel képviselteti magát a frakcióban, amelynek tagja lesz még egy dán, egy finn, egy cseh és egy észt párt is. Ezek a politikai erők általában konzervatívnak, hazafiasnak nevezik magukat, elemzők egy része viszont radikális vagy szélsőjobboldalinak, illetve jobboldali populistának tartja őket.

Salvini eredetileg azt szerette volna, ha csatlakozik hozzájuk a lengyel Jog és Igazságosság, a brit Brexit Párt és a Fidesz is, amelyek jelentősen növelték volna erejüket, végül azonban egyikük sem szövetkezett velük.

Az EP-választások óta, amelyen a jobboldali-populisták ugyan erősödtek, de nem tudtak áttörő sikert elérni, a magyar kormánypárt több csatornán keresztül is jelezte, hogy inkább kibékülne a Néppárttal.

Hirdetés

Visszavonulót fújt két vitatott kérdésben (reklámadó, közigazgatási bírósági rendszer), megszavazta Manfred Webert frakcióvezetőnek (ugyanakkor továbbra is alkalmatlannak tartja az Európai Bizottság elnöki posztjára), Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter pedig egy német lapnak arról beszélt, hogy maradnának a jobbközép pártcsaládban.

Orbán Viktor egyúttal válaszlevelet írt a néppárti vizsgálóbizottság egyik tagjának, Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellárnak. (A bizottság – amelynek Schüssel mellett tagja Herman Van Rompuy, az Európai Tanács egykori elnöke és Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament egykori elnöke – azt elemzi, hogy ki kell-e zárni a jelenleg felfüggesztett tagságú Fideszt a Néppártból annak értékeinek megsértése miatt.)

A Népszava szerint a magyar kormányfő a levélben teljes nonszensznek nevezte azt az állítást, hogy a Fidesz nem elég elkötelezett az európai értékek iránt. Szerinte a magyar jogszabályok mindenben megfelelnek az uniós jognak, a magyar bíróságok függetlensége garantált az alkotmányban, valamint a szólás- és véleményszabadság helyzete miatt sem kell aggódni: a legfontosabb közéleti médiumok (RTL Klub Híradó, HVG, ATV, Blikk, Népszava) kormánykritikusak – írta a kormányfő.

Úgy véli, hogy a korrupció miatt sincs ok szégyenkezni, a civil szervezetek pedig nincsenek elnyomva. A bizottság kérdésére írt arról is, mit jelent szerinte az illiberális demokrácia. A fideszes EP-kampányt ért kritikára pedig azt válaszolta: csak nyílt párbeszédet szeretnének a kritikus témákról.

Manfred Weber korábban azt mondta: változásokra van szükség a magyar kormánypárt belpolitikájában. Szerinte a Fidesz-tagság kérdése Herman Van Rompuy kezében van: ő értékeli majd, hogy maradhatnak-e pártcsaládban.

Hirdetés

A jobboldali-populista frakció neve Identitás és Demokrácia lesz. A képviselőcsoport az előző ciklusban Szabadság és Nemzetek Európája néven működött. A Liga közlése szerint a mai sajtótájékoztatón Salvini nem tudott részt venni, de támogatja a kezdeményezést.

Forrás: MTI

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!