Kiszivárgott: végleg ejtették Webert

Hirdetés

A Privát bankár internetes portál szerint végleg ejtették Webert – három név forog a kalapban, egy francia, egy bolgár és egy horvát politikusé. Krisztalina Georgieváról korábban azt írták, hogy Orbán Viktor jelöltje – de a jelöltek között ott van Michel Barnier neve is, akit a Fidesz öt éve támogatott Jean-Claude Junckerrel szemben.

Nem Manfred Weber, az Európai Néppárt csúcsjelöltje lesz az Európai Bizottság következő elnöke – erről állapodtak meg a Die Welt című német konzervatív lap értesülése szerint az EU Oszakában, a G20-csúcstalálkozón tartózkodó állam-, illetve kormányfői helyi idő szerint péntek délután. A lap úgy tudja, hogy a megbeszéléseket Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke vezette, és az európai pártcsaládok vezetőivel is egyeztették a döntést, amelyet végül Angela Merkel német kancellár is elfogadott.

A lap egy jól értesült forrásra hivatkozva arról számol be, hogy az EU-tagállamok vezetői és az Európai Parlament (EP) vezető képviselői a következő két napban fognak egyeztetni arról, hogy a szociáldemokraták csúcsjelöltjét, a holland Frans Timmermanst jelöljék a bizottság élére vagy a néppártból nevezzenek meg másik jelöltet.

A Die Welt szerint utóbbi esetben három ember neve vissza-visszatér az egyeztetéseken. A francia Michel Barnier, az EU Brexit-ügyi főtárgyalója, korábbi belső piaci biztos, a bolgár Krisztalina Georgieva, aki jelenleg a Világbankot vezeti, korábban pedig a brüsszeli testület alelnöke volt, valamint Andrej Plenkovic horvát kormányfő lehet esélyes arra, hogy az Európai Bizottság élére kerüljön. Vasárnap rendkívüli uniós csúcsot tartanak Brüsszelben a kérdés tisztázására.

Lapinformáció szerint a bolgár Georgieva “Orbán Viktor jelöltje” – az Euractiv legalábbis erről cikkezett. 2014-ben viszont a most szintén szóba jött Michel Barnier-t támogatta a Fidesz a végül megválasztott Jean-Claude Juncker helyett.

Hirdetés

Andrej Babis cseh, Mateusz Morawiecki lengyel, Orbán Viktor magyar és Peter Pellegrini szlovák kormányfő pénteken tartott informális egyeztetést a legfőbb uniós tisztségek jelöltjeiről. A visegrádi négyek azt szeretnék, hogy az Európai Bizottság élére olyan személy kerüljön, aki érti a közép-európai régió problémáit – jelentette ki Andrej Babis a tárgyalás után. Hozzátette: ennek a személynek nem kell feltétlenül Közép- vagy Kelet-Európából származnia. Neveket nem árultak el.

Macron, aki Weber jelölését elutasítja, Oszakában azt mondta: vasárnap áttörést kell elérniük, és meg kell nevezniük azt a három személyt, akiket az Európai Bizottság és az Európai Tanács élére, valamint az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője posztra javasolnak. A francia elnök a csúcsjelöltek helyett új jelöltet szeretne.

Forrás

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!