Óriási fordulat: Trump és Hszi Csin-ping újabb megállapodást kötött

Hirdetés

Miután közel másfél órán át tárgyaltak, Donald Trump és Hszi Csin-ping tűzszünetet kötöttek.

Az Egyesült Államok és Kína szombaton megállapodtak, hogy újrakezdik a kereskedelmi tárgyalásokat, Washington pedig ezidőalatt nem vet ki újabb védővámokat a kínai importárukra – tette közzé a G20 csúcstalálkozó helyszínén, Oszakában folytatott tárgyalások eredményét a kínai külügy.

A csaknem egy éve tartó harc eredményeként az USA és Kína kölcsönösen sokmilliárd dollár értékű árura vetett ki büntetővámot, ezzel megzavarva a globális kereskedelmi láncokat, felforgatva a nemzetközi tőkepiacokat és fékezve a globális gazdasági növekedést. Most viszont “újra sínen vagyunk, majd meglátjuk, mi történik” – nyilatkozta Donald Trump  a Hszi Csin-pinggel folytatott  tárgyalást követő sajtótájékoztatón.

A kínai külügy közleményében azt írja: az USA nem vet ki újabb vámokat, és mindkét fél nyitott a további tárgyalásra több témában, de konkrétumokról ezzel kapcsolatban nem írtak. Hszi azt mondta Trumpnak, reméli, hogy a kínai cégek fair elbánásban részesülnek, és hogy Kínának meg kell védenie alapvető érdekeit. Ezzel együtt Hszi úgy fogalmazott: szembenállás helyett tárgyalásra és a párbeszédre van szükség.

Az amerikai elnök elmondta: egy Kínával kötött fair kereskedelmi megállapodás történelmi lenne, és kifejezte reményét, hogy valami mindkét ország számára “valóban hatalmas” dolgot vihetnek végbe.

Hirdetés

A sajtótájékoztatón szóba került a Huawei is. Az elnök arról beszélt: az amerikai kereskedelmi minisztériumban a következő napokban megtárgyalják, milyen (amerikai gyártmányú) termékeket lehetne mégis eladni az egyébként tiltólistán lévő Huaweinek. Olyan árukra oldják majd fel a tiltást, amelyek kínai kézbe kerülve nem fenyegetik a nemzetbiztonságot. Ez így nem valami nagy dolog, de első lépésnek talán megteszi; hogy a cég lekerüljön a tiltólistáról vagy valami nagyobb ívű megállapodás születhessen az ügyében, azt Trump a kereskedelmi tárgyalások alakulásától tette függővé. Egy ponton arra is utalt, hogy az amerikai titkosszolgálatoknak “érzékeny” információja van a Huaweiről, ezt azonban nem lenne helyes nyilvánosan megvitatni – fogalmazott az elnök.

A tőkepiaci befektetők biztosan örömmel nyugtázzák majd a friss fejleményeket. Persze a neheze még hátra van, nem lesz könnyű konszenzust találni, azt azonban biztatónak ítélik a megfigyelők, hogy a legfelsőbb szinten a megegyezés mellett kötelezték el magukat a felek. Részben a várakozásoknak megfelelő eredmények jöttek, de néhány a vártnál pozitívabb kicsengésű dolog is elhangzott (a Huawei-jel kapcsolatos gesztus, Kína támogató hozzáállása a Kereskedelmi Világszervezet, a WTO reformjához) – így összességében hétfőn erősödhet a kockázatvállalási kedv a piacokon, azaz felfelé húzhatnak a tőzsdeindexek.

Forrás: privát bankár

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!