Salgótarján – a város, amelyre nem vonatkoznak a törvények

Hirdetés

Salgótarján megyei jogú város Észak-Magyarországon. Nógrád megye székhelye és legnagyobb városa, népességét tekintve Szekszárd után a második legkisebb megyeszékhely Magyarországon – a Wikipédia szerint.

A 2001-es népszámlálás adatok szerint a város lakossága 43 528 fő volt, ebből a válaszadók 42 644 fő volt, 42 193 fő magyarnak, míg 1 124 fő cigánynak vallotta magát, azonban meg kell jegyezni, hogy a magyarországi cigányok (romák) aránya a népszámlálásokban szereplőnél lényegesen magasabb. 

A 2011-es népszámlálás adatok szerint a város lakossága 37 262 fő volt, ebből a válaszadók 34 628 fő volt, 32 009 fő magyarnak vallotta magát, az adatokból az derül ki, hogy a magyarnak vallók száma jelentősen csökkent tíz év alatt, ennek egyik fő oka, hogy többen nem válaszoltak. Az elmúlt tíz év alatt, a nemzetiségiek közül a cigányok (2 006 fő) száma megkétszereződött. A németek (136 fő), a szlovákok (113 fő), a románok (37 fő) és az oroszok (25 fő) száma kismértékben nőtt, az elmúlt tíz év alatt. A megyén belül, Salgótarjánban él a legtöbb magát cigánynak valló nemzetiségi.

Az egykor büszke bányász-és iparváros ma már árnyéka önmagának. A 2011-es népszámlálás óta a magyar-cigány lakosság aránya tragikusan leromlott, mely egyre több problémát jelent a város mindennapi életében. Az együttélésre alkalmatlan réteg ( hajléktalanok, egyes cigányok) megkeseríti a dolgos emberek hétköznapjait.

A város főterét ellepték a büdös, koszos, részeg hajléktalanok, és úgy tűnik a városvezetés semmilyen lépéseket nem tesz annak érdekében, hogy ezeket az egyedeket eltüntessék. A Magyar Közlönyben mindenki számára hozzáférhető, elolvasható  a hajléktalanok közterületről való elüldözéséről szóló kormányhatározat. Az  életvitelszerű közterületi tartózkodás szabályainak megsértéséről szóló rész szerint : aki életvitelszerűen közterületen tartózkodik, az szabálysértést követ el. Életvitelszerű tartózkodásnak tekinthető minden olyan magatartás, amely alapján megállapítható, hogy a  közterületen való életvitelszerű tartózkodás a  lakó- és tartózkodási hely, valamint egyéb szállásra való visszatérés szándéka nélkül, a  közterületen való huzamos tartózkodás érdekében valósul meg, és a  közterületen való tartózkodás körülményeiből, vagy a  magatartásból arra lehet következtetni, hogy a  jellemzően lakóhelyül szolgáló közterületen végzett tevékenységet – így különösen alvás, tisztálkodás, étkezés, öltözködés, állattartás – az elkövető a közterületen rövid időnként visszatérően és rendszeresen végzi.

Hirdetés

Salgótarjánban ezt semmi, senki nem tiltja, vígan éldegélnek a város főterén, nem kis bosszúságot okozva ezzel a békés járókelőknek, hisz nem csupán békés ott tartózkodásról van szó. Több eset látott napvilágot a legnagyobb közösségi oldalon, miszerint inzultálják a járókelőket, aki nem ad pénzt azt átkozzák, nem egy esetben leköpik.

Hirdetés

És sehol egy rendőr, vagy egy közterület felügyelő.

Kannásbor, pohár, cigi…és indulhat a hétvégi piknik, mindez Salgótarján belvárosában, térfigyelő kamerák kereszttüzében. Ja, hogy ez tilos…senkit nem érdekel!

A másik szintén megoldatlan probléma a koldulás. A városban talán nem is lakik olyan ember, aki nem ismerné a “kerekesszékes” koldusasszonyt a városközponti pékség előtt.  Évek óta ugyanazon a helyen leüli a műszakot. Reggel nyolckor kezd becsülettel.

Teheti nyugodtan, senki nem zavarja el. Ahogyan őt sem:

Hirdetés
Hirdetés

De menjünk csak tovább.

Nem kis bosszúságot okoz a városlakóknak a galambok rohamos mértékű szaporodása. A város önkormányzata 2011-ben önkormányzati rendeletben szabályozta az állatok tartását.  A rendelet ide vonatkozó passzusa értelmében, aki közterületen háziasított állatok gazdátlan egyedét, vagy nem háziasított állatot etet, a közösségi együttélés szabályaival ellentétes magatartást valósít meg. Az ilyen cselekmény elkövetője jelenleg 50 ezer forintig terjedő helyszíni bírsággal, valamit százötvenezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal is sújtható. Ennek ellenére egyetlen esetről sem tudunk, hogy bárkit megbüntettek, vagy akár csak felszólítottak volna!

Nem kis üdvrivalgást váltott ki éppen ezért, amikor a városba betévedt egy vércse…

Reméljük, hogy a közeljövőben várható valamiféle változás ezekben a problémákban.

 

Forrás: Facebook

 

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!