Újra jöhet a vasárnapi zárva tartás?

Hirdetés

A kereskedelmi és a dolgozói érdek képviseletek álláspontja között áttörés következett be, ez pedig azt jelenti, még idén változhat a kiskereskedelmi egységek vasárnapi nyitva tartása – írja a Magyar Nemzet.

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának keddi ülésén a munkaadói oldalt képviselő szervezetek egyhangúlag támogatták, hogy a piac szereplőinek ideje tárgyalniuk az áruházak vasárnapi nyitva tartásának rövidítéséről, amit mind a három szakszervezeti konföderáció egységesen jegyez, a Munkástanácsok vezetésével. Mint írják, ezt azt jelenti, hogy egységes álláspontra jutottak a felek arról, hogy a hét utolsó napján szükséges megváltoztatni a nyitva tartást.

Ismertetik: a vkf-en a munkaadói oldalt képviselő Áfeosz-COOP Szövetség, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége, továbbá a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége egyhangúlag támogatta azt a munkavállalói oldalról nemrégiben felvetett javaslatot, amely szerint a kiskereskedők a jövőben önszabályozó módon korlátoznák esti nyitva tartásukat vasárnaponként. Miután erről döntés született, érdemi tárgyalások kezdődnek a magyar és külföldi áruházláncokat, önálló kis boltokat, szaküzleteket jegyző szakmai szervezeteknél. A javaslat nyomán még az év vége előtt változhat a jelenlegi gyakorlat.

A Munkástanácsok Országos Szövetsége, illetve egyik tagja, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete által a munkaerőhiány megoldására felvetett kezdeményezésben a Liga Szakszervezetek, illetve a Magyar Szakszervezeti Szövetség is teljes körűen együttműködik a munkavállalói oldalon.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke a napilapnak elmondta: „A lakosságot is bevonó ágazati összefogással, körültekintő egyeztetéseket követően a jövőben a piaci önszabályozás alapján módosulhatnak Magyarországon a hétvégi vásárlás körülményei.”

Hozzátette: azért, hogy a lakosság számára a lehető legjobb megoldást találják ki, egy széleskörű felmérést fognak készíteni, ezt a XXI. Század Intézet fogja lebonyolítani.

Hirdetés

Forrás: Magyar Nemzet

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!