Beírták a fekete pontot – Szlovákia kihúzta a gyufát Brüsszelben

Hirdetés

Az Európa Tanács kínzásmegelőzéssel foglalkozó bizottsága bírálja a szlovákiai börtönök állapotát.

Az ellenőrök figyelme főként a fogva tartás körülményeire, higiéniai szabályok betartására és a börtönlakók foglalkoztatási lehetőségeire összpontosult. Az igazságügyi minisztérium máris reagált: igyekszik.

A Megalázó Bánásmódot vagy Büntetést Megelőzni Hivatott Európai Bizottság szlovákiai ellenőrző útja során arra az álláspontra jutott, hogy az országban nem bánnak megfelelően az életfogytiglanra ítélt bűnelkövetőkkel, nem kielégítő a bánásmód a mentálisan sérült és a kábítószerfüggő foglyokkal, kevés a képzési lehetőség és drasztikusak a biztonsági intézkedések.

A bizottság tagjai a lipótvári börtönben tett látogatás során konkrétan is rámutattak a hiányosságokra. Két szellemileg sérült fogvatartott esetében feljegyezték, hogy számukra a fegyintézet nem nyújt megfelelő higiéniai feltételeket, és felügyeletük sem kielégítő.

Zuzana Drobová, az igazságügy-minisztérium szóvivője elmondta, bizonyos esetekben a tárca korrekciós intézkedésekkel orvosolja a helyzetet.

Hirdetés

Az Igazságügyi Rendészet és a Büntetés-végrehajtási Alkalmazotti Kar az ellenőrök felszólítására megtette a szükséges intézkedéseket, melyek a terápiás környezet javítását, a személyes higiénia érdekében tett ápolási ellátás kiegészítését és rendszeres felügyeletet foglalják magukban.

A bizottság a látogatás során írt jelentésébe belefoglalta az életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt foglyokkal való nem megfelelő bánásmódot is. Ebben egyebek mellett az áll, hogy ezekről a fogvatartottakról orvosi vizsgálatkor sem veszik le a bilincset, más intézménybe való szállításuk esetén pedig látást- és hallást korlátozó eszközöket, például sötét szemüveget és fülvédőt kell viselniük. A szaktárca azzal védekezik, hogy ezek az intézkedések nem szabályellenesek, mert figyelembe veszik az egyedi biztonsági kockázatokat.

A megfigyelők szerint a foglalkoztatottságon és a börtöni aktivitások számának emelésében is jócskán van javítanivaló, mert néhány elítélt kénytelen akár napi 23 órát is a cellájában tölteni. Az igazságügy minisztérium állítja, 2018-ban a fogva tartási intézményekben több mint 1200 csoportos foglalkozást tartottak a foglyok számára.

A tárca arra is felhívta a vizsgálóbizottság figyelmét, hogy a tervek szerint 2021 januárjától működik majd a lekéri pszichiátriai intézet mellett az egészségügyi büntetés-végrehajtási intézet a Lévai járásban. A működését szabályozó törvényt június végén hagyta jóvá a parlament. A jogszabály szabályozza az intézetben elhelyezett elítéltek őrzését, jogaikat és kötelességeiket, valamint a fegyintézet működésének felügyeletét és ellenőrzését. Ez lesz az első egészségügyi büntetés-végrehajtási intézet Szlovákiában.

Forrás: infostart

Hirdetés

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!