Farkasok gyilkoltak a Zemplénben

Hirdetés

Farkasok végezhettek egy másfél mázsás szarvasmarha borjúval a hétvégén a Zempléni-hegységben lévő Füzéren – közölte Horváth Jenő gazdálkodó, a település polgármestere az MTI-vel hétfőn.

Legalább négy farkas kellett a másfél mázsás állat legyőzéséhez.

Az emberek nem félnek, de a háziállatok védelme miatt a kerítéseket meg kell erősíteni – mondta Horváth Jenő.

Az elpusztult állat éppen a gazdálkodással foglalkozó polgármesteré volt. Horváth Jenő elmondta:  villanypásztorral körülvett területeken legelnek a jószágai. A hétvégi áthajtás során válhatott le a borjú a csordától, és – mint a polgármester fogalmazott – nem ő, hanem a farkasok találták meg előbb a jószágot.

A polgármester gyakorló vadászként arról is beszélt, hogy a Zemplénben mára mindennapossá vált, hogy muflont, szarvast, vaddisznót a farkasok leterítenek és elfogyasztanak. Jellegzetes a harapásnyomuk, ahogy U alakban lemetszik a bordákat, a gerincet a zsákmányról, így felismerhető, hogy farkasok voltak a támadók.

Hirdetés

Horváth Jenő elmondta, olyan volt már a Zemplénben, hogy egy-egy bárányt elraboltak vélhetően farkasok, de ez nem volt dokumentálva, a mostani eset azonban már világosabb. Hozzátette, a farkas már szinte hozzászokik az emberek környezetéhez, a szomszéd faluban is látták, hogy a mezőn sétált. Ötös-hatos csapatokat télen azonosítottak a hollóházi területeken is, ami nem távolság, hiszen a farkasok egy nap alatt 10-20 kilométert kényelmesen bejárnak.

A település vezetőjeként különleges intézkedésekre nem volt szükség, mert a füzériek tudják, hogy él farkas a környéken, a településen élnek fakitermelők, akik járnak az erdőben, a nyomokból olvasva ők már tudták, hogy van farkas körülöttük. Horváth Jenő hangsúlyozta, hogy az embert nem bántják, a külterülettel határos kertek bekerítésén azonban gondolkodnak a háziállatok védelme érdekében, mert ha megkóstolta a farkas a borjúhúst, lehet, hogy kedvére való lesz.

A támadásról a polgármester a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei hírportálnak azt nyilatkozta:, a százötven kilogrammosra becsült borjú lebirkózásához legalább négy farkas együttműködése kellett. Az ötven szarvasmarhából, valamint azok szaporulataiból álló, magángazdálkodóként fenntartott csordáját karámok, villanypásztor, nappal pedig pásztor és őrkutyák őrzik. Éjszaka azonban nem tudja őriztetni a haszonállatokat, a hétvégi támadás pedig vélhetően szombat hajnalban történt.

Hirdetés

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!