A baromság határtalan: cigaretta betéti díjat vezetnének be uniós aktivisták

Hirdetés

A dohányzás visszaszorításáért küzdő lengyel aktivistákban felmerült az ötlet, hogy  átveszik egy berlini társuk kezdeményezését, miszerint be kellene vezetni a cigaretta betéti díját.

Olyan letéti díjat kellene bevezetni a cigaretta árusításáért, amilyet az üvegek egy része után fizetnek az emberek. Ezt javasolja egy berlini nem dohányzó férfi, aki több mint 55 ezer embert győzött meg arról, hogy írja alá a tervéről szóló petíciót – írja a noizz.pl lengyel portál, amely felvetette, hogy az ötletet Lengyelországban is átvehetnék.

Németországban naponta több mint 200 millió szál cigarettát szívnak el, amelyek vége, a csikk többségében az utcára, a zöld területekre és előbb-utóbb a folyókba kerül. Stephan von Orlov azzal az ötlettel állt elő, hogy ha a dohányzást nem is, legalább a cigaretta okozta szemetet vissza lehetne szorítani, ha betéti díjjal árulnák a cigarettát. Terve szerint minden megvásárolt doboz cigaretta árához hozzá kellene adni négy eurót (20 eurocent egy szálért), amit visszakaphatna a dohányos.

Ehhez annyit kellene tennie, hogy a csikket egy zsebben hordható hamutartóba kellene gyűjtenie, amit visszaváltanának minden cigarettát árusító helyen. Mind a hamutartókat, mind a maradék cigiket újrahasznosítanák. Von Orlov úgy véli, ha sikerül 75 ezer aláírást szereznie, akkor a környezetvédelmi minisztérium elé állhat a kezdeményezésével.

A lengyel money.pl portállal a varsói Megtisztítani a várost civil szervezet vezetőségének társadalmi aktivistája beszélgetett. Elmondása szerint az ötletet jónak tartják, de nem tervezik, hogy átveszik, mert túl bonyolultnak tartják. Inkább a felvilágosítás erősítésére helyezik a hangsúlyt.

Hirdetés

Forrás: napi.hu

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!