Az észak-koreai metrótól meghűl a vér az ereinkben

Hirdetés

Észak-Koreába alig-alig utaznak turisták, fotókat pedig még kevésbé találunk a különös és rideg országról. Amikor viszont elcsípünk egy-egy videót – mint például, amit a CNN egyik riportere készített – vagy fotót, egy kicsit más szemmel nézünk a saját mindennapjainkra.

Észak-Korea titokzatos, nyomasztó fővárosa, Phenjan alatt nyüzsgő metrórendszer köti össze a város dolgozóit. A jórészt az 1970-es években épített phenjani metrót minden nap százezrek használják, mégis olyan rideg és végtelenül szomorú hangulatot áraszt, hogy a hideg futkos a hátunkon tőle.

A gyengén megvilágított helyiségek, a festményekkel díszített német metrókocsik valami egészen bizarr képet festenek a keleti diktatúráról.

Évente csak mintegy 5000 nyugati turista látogat Észak-Koreába, aminek köszönhetően nagyon ritkán látni fotókat Phenjanról – különösen, mivel erősen korlátozzák a fényképezést (is). A phenjani metró 110 méterrel van a felszín alatt van, így ez a világ egyik legmélyebb metrórendszere. Annyira mély, hogy akár komolyabb bombatámadásokat is kibír – főleg, hogy a folyosókat vastag acéllemezes ajtók védik.

Az alagútba való lejutás kb. 4 percet vesz igénybe, miközben forradalmi himnuszok szólnak a recsegő-ropogó ősrégi hangszórókból.

Hirdetés

Turisták csak helyi túravezetőkkel használhatják a metrót, és csak bizonyos állomásokra utazhatnak. A mozgólépcsők alján az utasok végigböngészhetik a hirdetéseket, és beleolvashatnak az államilag ellenőrzött újságokba, hogy megismerjék a napi “híreket”.

Ezek a metróban készített fotók egyedülállóan tükrözik az észak-koreai társadalom mindennapjait…

 

 

 

Hirdetés

 

 

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!