Bejelentették: felszámolják a nagy múltú magyar gyárat

Hirdetés

Még idén januárban derült ki, hogy nagy bajban van a legismertebb magyarországi, háztartási kisgépeket – lámpákat és kávéfőzőket – gyártó Szarvasi Vas-Fémipari Zrt.

A cég Békés megyében 85 fős csoportos létszámleépítést jelentett be 2018. december 21-én az illetékes kormányhivatalnál, ennek indokaként likviditási problémát jelölt meg.

A Szarvasi Vas-Fémipari Zrt. likviditási gondjait a lámpagyártás piaci környezetének megváltozása, egyes termékek veszteségessé válása és az új, nagy volumenben gyártani tervezett lámpamegrendelésének (az Ikea lakberendezési vállalatnak – a szerk.) visszaesése okozta – tudta meg korábban a Napi.hu a társaság menedzsmentjétől. Ezen a helyzeten a vállalkozás által végrehajtott másfél milliárd forint értékű beruházás sem tudott változtatni – amelynek keretében fröccsöntő gépeket, robottechnológia perifériákat, fémgőzölő és lakkozó berendezéseket vettek, mindezt saját erőből és bankhitelből finanszírozták.

A nagyrészt hitelből megvalósított fejlesztést annak érdekében hajtották végre – a társaság 2018. áprilisi bejelentése szerint- , hogy a svéd lakberendezési óriásvállalattól kizárólagos gyártási megbízását kapjanak egy lámpacsalád gyártására. A Napi.hu információi szerint azonban a gyártósorokról az elmúlt hónapokban nem megfelelő minőségű termékek is kikerültek jelentős mennyiségben.

Majd a Szarvasi 2019. január 18-án, pénteken bejelentette dolgozóinak a termelés befejezését. az akkori közlés szerint a cég nem tudja elkerülni a teljes létszámleépítést, összesen több mint 400 embernek mondtak fel, bár azon vannak, hogy segítséget nyújtsanak a volt alkalmazottaknak, ennek köszönhetően már közel hatvan főt tudtak elhelyezni partner vállalatainknál. és további tárgyalások vannak folyamatban – mondták akkor.

Hirdetés

Azóta az is kiderült, hogy a kávéfőzőiről és lámpáiról ismert zrt. alig néhány hónappal a leállása előtt 752 millió forintos támogatást kapott a Pénzügyminisztériumtól (PM), ám azt nem vette igénybe.

Babák Mihály szarvasi polgármester szerint a felszámolásig tartó folyamat sokáig húzódott – adta hírül a Newjsag.hu alapján a Beol.hu. A tulajdonosok először tagi befizetésekről döntöttek, a hitelezők azonban kezdeményezték a Gyulai Törvényszéknél a felszámolási eljárást.

A felszámolásra vonatkozó kérelmet még 2019. április 25-én kapta kézhez a bíróság. A felszámolás múlt héten csütörtökön kezdődött meg, az ÁFI Felszámoló és Vagyonkezelő Zrt. közreműködésével.

Cégközlönyben megjelentek szerint a felszámolóbiztos Pálfiné Titl Anett.

Így azok, akiknek a Zrt.-vel szemben követelésük van, erről a felszámolónál augusztus 14-től kezdve tehetnek bejelentést, negyven napon belül, legalább ötezer forint befizetése mellett.

Hirdetés

A bérkövetelés mintegy 200 egykori dolgozót érint.

A városi önkormányzat korábban minden lehetséges eszközzel igyekezett segíteni a bajba jutott cégnek. Felmerült az is, hogy megvásárolják a Vasiparit, de nem álltak rendelkezésre a további termelést lehetővé tevő feltételek – mondta Babák.

Forrás: napi.hu

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!