Brüsszel újabb nagy dobásra készül

Hirdetés

Az EU és Ausztrália is mielőbb szeretné lezárni a tárgyalásokat, amelyeket egy kétoldalú kereskedelmi egyezményről folytatnak. Canberra azért harcol, hogy minél több mezőgazdasági terméket adhasson el az uniónak.

Szeretnénk jobb hozzáférést biztosítani az ausztrál vállalkozásoknak az EU-hoz. Néhány egyedi feltételt is szeretnénk biztosítani a termelőiknek – mondta az ausztrál kereskedelmi miniszter.

Sikeres megállapodás esetén az EU 400 terméknevet védelem alá venne, mint például a fetát vagy a gorgonzola sajtot – írja a napi.hu az Euronews  cikkére hivatkozva.

A kétoldalú kereskedelem értéke több mint 45 milliárd euró évente. Ebből mintegy 19 milliárd eurónyi a termékek és 20 milliárd eurónyi a szolgáltatások értéke.

Miután megkötik a megállapodást, akár 37 százalékkal több termék és 8 százalékkal több szolgáltatás cserélhet gazdát.

Hirdetés

A vámok eltörlése és az ausztrál kormányzati tenderekhez hozzáférés előnyös lehet több európai vállalkozás, különösképp a vegyi, az elektronikai a fémszektor és a gépgyártás számára. Az Európai Bizottság jövendő elnöke, Ursula von der Leyen is szeretné mielőbb lezárni a tárgyalásokat.

Forrás: napi.hu

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!