Ferenc pápa hirtelen aggódni kezdett – meglepő nyilatkozatot adott

Hirdetés

A katolikus egyházfő többek közt az európai politikáról, az EU jövőjéről, a migrációról beszélt a La Stampa nevű olasz napilapnak adott interjúban. Az interjú teljes, magyar nyelvű változata a Magyar Kurir oldalán olvasható.

Ferenc pápa szerint az Európai Unió az évek során igazgatási problémák és belső nézeteltérések miatt is meggyengült, de meg kell menteni. Ehhez elsősorban a párbeszédre van szükség, melynek alapja az az elv kell, legyen, hogy minden érintett fél fontos, de Európa mindegyiküknél többet számít. Örül neki, hogy Ursula von der Leyen személyében egy nőt választottak az Európai Bizottság élére, mert úgy véli, alkalmas lehet arra, hogy „felélessze az alapító atyák erejét”.

„A saját identitásunkból nem engedhetünk, azt integrálni kell. Ha valaki eltúlozza az identitás védelmét, azzal az a probléma, hogy bezárkózik saját identitásába, és nem nyílik meg” – fogalmazott az egyházfő.  Szerinte a globalizációt, az egységet nem gömbként, hanem poliéderként kell felfogni: minden nép megőrzi identitását a másokkal való egységben.

Úgy látja, hogy a szuverenizmus elszigetelődő magatartás, bezárkózás, túlzás, amely mindig rosszul végződik: háborúkhoz vezet.

„Aggódom, mert elhangzanak olyan beszédek, amelyek Hitler 1934-es beszédeihez hasonlítanak: »Előbb mi! Mi…, mi…«: ezek a gondolatok félelmet keltenek.” – mondta.

Hirdetés

A migrációval kapcsolatban azt gondolja, a bevándorlók elsősorban azért jönnek, mert háború vagy éhség elől menekülnek, ezért keményen dolgozni és harcolni kell a békéért és segíteni kell megoldani az éhezés által sújtott Afrika problémáit, és így megállítani a migrációs áramlatokat.

Azokat a bevándorlókat, akik Európába érkeztek, szerinte be kell fogadni, de ez nem elég, kísérni támogatni és integrálni kell őket. A kormányoknak azonban elővigyázatosan kell gondolkodniuk és cselekedniük, meg  kell állapítaniuk, hány migránst tudnak befogadni – mondta nyilatkozatában a pápa.

Amennyiben pedig a bevándorlók száma meghaladja egy ország befogadóképességét, Ferenc pápa szerint más országokkal folytatott párbeszéddel lehet megoldani a helyzetet. Vannak országok, amelyeknek szükségük van emberekre, például a mezőgazdaságban.

„Beszámoltak nekem például arról, hogy az egyik európai országban a demográfiai hanyatlás miatt vannak félig üres városok. Oda lehetne költöztetni néhány migráns közösséget, amelyek többek között fel tudnák lendíteni a térség gazdasági életét.” – fogalmazott.

A pápa úgy véli  az Európai Unió fellendítésének alapja és kiindulópontja pedig az emberi személy, az emberi értékek kell legyenek, együtt a keresztény értékekkel, mert Európának emberi és keresztény gyökerei vannak.

Hirdetés

Forrás: mandiner

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!