Hatalmas a készültség: helikopterrel érkezik Sopronba Angela Merkel

Hirdetés

Óriási felhajtással és kiemelt biztonsági intézkedésekkel várják ma Sopronban Angela Merkel (65) német kancellárt, aki az 1989-es Páneurópai Piknik, az ideiglenes határnyitás harmincadik évfordulója alkalmából látogat az osztrák határnál levő városba.

Merkel helikopterrel fog érkezni, az útba eső csatornafedőket lehegesztették, a delegációk útvonalát pedig lezárják a forgalom elől. A Városházán fog Orbán Viktor (56) miniszterelnökkel ebédelni; a Blikk információi szerint kecskesajtos salátával indítanak előétel gyanánt, majd sárgadinnye-krémleves következik, a főétel fogas lesz, végül Merkel megkóstolhatja majd Rákóczi túróst. Úgy tudjuk, a kancellárt kiterjedt orvosi stáb kíséri majd, mert az elmúlt hónapokban többször is furcsa remegés rázta meg, amikor állnia kellett protokolleseményeken, és bár a hivatalos közlemények szerint teljesen egészséges, azért a szokottnál is jobban odafigyelnek rá.

Angela Merkelnek nemcsak a biztonságára ügyelnek, orvosok is elkísérik .

Merkel első nyilvános szereplése a soproni evangélikus templomban lesz, ahol 500 vendég előtt beszédet mond magyar kollégájával együtt. Ebéd után pedig közös sajtótájékoztatót tart Orbán Viktorral, ami arra utalhat, hogy valamilyen bejelentést fognak tenni. Korábban úgy volt, hogy Merkel elmegy Zalaegerszegre is, és megnézi a járműipari tesztpályát, de ez elmarad, Izlandra repül tovább.

– A németek mindig hálásak lesznek Magyarországnak a német újraegyesítéshez nyújtott hozzájárulásért – utalt Merkel a Páneurópai Piknikre, amikor egy megnyitott határkapun 700 keletnémet menekülhetett Nyugatra. – Magyarország ezzel hozzájárult ahhoz, hogy megtörténhessen a német egyesülés csodája – mondta a kancellár, hangsúlyozva a demokrácia fontosságát.

A szakértő szerint nagyon fontos gesztus Merkel látogatása, aki több mint négy év után érkezik Magyarországra.

Hirdetés

– Régen járt itt, de most fontos évfordulót ünnepelünk. Várhatóan főként a migrációról és az Európai Unió jövőjéről fog tárgyalni a magyar kormányfővel, ezekről a kérdésekről mást gondol a két fél – mondta Kiszelly Zoltán politológus.

A Páneurópai Pikniket a Fertő tó melletti Sopronpusztán, a magyar–osztrák határ közvetlen szomszédságában tartották, itt nyitották meg ideiglenesen a határt. Szeptember elejére már 60 ezer NDK-s menekült Magyarországra, előttük szeptember 11-én nyitották meg a határt, hozzájárulva a keletnémet kommunista rendszer bukásához.

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!