Itt a friss lista: Ők Magyarország legnagyobb adósai

Hirdetés

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 101 adózóval szemben – közülük 50 magánszemély, 50 gazdasági társaság és egy szociális szövetkezet – állapított meg jelentős összegű adóhiányt 2019 második negyedévében, ez magánszemélyeknél 10 millió, más adózóknál 100 millió forintot meghaladó adótartozást jelent.

Náluk összesen 19,6 milliárd forint adóhiányt tártak fel, amit még jogkövetkezmény, azaz bírság és késedelmi pótlék is kiegészít, összesen 24,7 milliárd forint. Az átlagos adóhiány csaknem 195 millió forint.

A NAV honlapján közzétett dokumentum szerint a második negyedévben egy fegyverneki székhelyű cég, a Simplex-Service Kutatás-fejlesztési és Szolgáltató Kft. a legnagyobb adós: a neve ötször is olvasható a listán, összesen több mint 1,6 milliárd forint adóhiánnyal és 3,4 milliárd forint bírsággal és késedelmi pótlékkal. A vállalkozást 2007 szeptemberében Habók Trans Kft. néven jegyezte be a törökszentmiklósi Habók Zoltán, kezdetben gabona fuvarozásával, majd gabona nagy- és kiskereskedelmével, raktározásával foglalkoztak – derül ki a társaság honlapjáról.

A cégnév 2016 szeptemberében módosult Simplex-Service-re, de a tulajdonos személye nem változott. Az E-beszámoló portálon 2017-ig érhetők el a vállalkozás dokumentumai, ebből kiderül, hogy 2015-ben még 6,5 milliárd forintos forgalmat és 36 milliós adózott eredményt könyveltek el. A nettó árbevétel 2016-ra 4 milliárdra, 2017-re 1,5 milliárdra csökkent, az eredmény 5 millióra, a következő évben pedig 242 ezer forintra. A vállalkozás kötelezettségállománya 2017 végén – a leadott mérlege szerint – 117 millió forintot tett ki. A saját tőkéje 97 millió forint volt, az eszközei összesen 214 millió forint értéken voltak nyilvántartva. Akkor átlag 13 főt foglalkoztattak, jelenleg egy alkalmazottjuk van bejelentve a NAV adatai szerint. A legutóbb 2018 októberében indult adóvégrehajtás a céggel szemben.

A tíz legnagyobb adótartozó között két magánszemély van, Jagodity Zsuzsanna – akinek a NAV adatai szerint nincs magyarországi bejelentett lakóhelye – 633 milliós adóhiánnyal, valamint a százhalombattai Pálnok Gáspár, 452 milliós adótartozással. (Pálnok magánszemélyként halmozott fel hatalmas adótartozást, de a Céginfo.hu adataiból az is kiderül, hogy korábban négy vállalkozásban is volt egy-két évig ügyvezető-tulajdonos, közülük három kényszertörléssel megszűnt, egy pedig felszámolás alatt van.) Az adóslista 61. helyén álló Meszlényi Tamás a NAV adatbázisa szerint “külföldre távozott”, így nem is tudják behajtani rajta a 104 milliós adótartozást és az azt megfejelő 200 milliós bírságot és késedelmi pótlékot.

Hirdetés

A legnagyobb adósok között több cég székhelyszolgáltatós címmel rendelkezik, ezek gyakran esnek át tulajdonos, székhely és profilváltáson, s közben nem fizetik a közterheket (sem).

Listára került a kétegyházi székhelyű Édes Cukor Csomagoló Szociális Szövetkezet is, amelynél 113 millió forint adóhiányt és 231 millió forint jogkövetkezményt állapított meg az adóhivatal. A 2013-ban létrehozott szövetkezetnek jelenleg nincs alkalmazottja a NAV adatbázisa szerint, tavaly átlagosan 6 főt, tavalyelőtt 19 főt foglalkoztattak – személyi kiadásokra az elmúlt évben 149 milliót, az előtt pedig 360 milliót fordítottak. A csomagolással foglalkozó szövetkezet nettó árbevétele 195 millió forint volt 2018-ban, míg az előző évben 400 millió forint; az adózott eredménye tavaly 35 millió, a megelőző évben pedig 6 millió forint volt. A saját tőkéje 139 millió forint volt, a kötelezettségei 8 millió forintra rúgtak a 2018-as mérlege szerint.

Villányi-Kollár Károly Dusán 47 milliós adóhiánnyal került listára, az ő nevét legutóbb januárban említette egyik cikkében az Átlátszó.hu, ebben arról írtak, hogy a NAV Közép-Dunántúli Bűnügyi Igazgatósága csődbűntett és más bűncselekmények miatt nyomoz a Dunaferr korábbi vezérigazgató-helyettese, Pomázi Csaba és társai ellen, az utóbbiak között van az oknyomozó portál szerint a valaha a dunaújvárosi önkormányzat vagyonkezelő cégénél is vezetőként dolgozó Villányi-Kollár, aki foglalkozását tekintve okleveles adószakértő.

A legéndi Czékmány Győzővel szemben a NAV 13 milliós adóhiányt és 27 millió forint jogkövetkezményt állapított meg – Czékmány a 2010-es önkormányzati választáson még Fidesz-KDNP jelöltjeként indult a helyi polgármester-választáson, de alulmaradt a másik, független jelölttel szemben; a 2006-2010-es ciklusban még független képviselőként volt tagja a helyi önkormányzati képviselő-testületnek – áll a valasztas.hu portálon.

A NAV közzétette a huzamosabb ideje jelentős összeggel tartozókat felsoroló listáit is. A 180 napon keresztül folyamatosan fennálló 10 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező magánszemélyeket és egyéni vállalkozókat felsoroló listán jelenleg 2681 név olvasható (2019. június 30-i állapot szerint). Közülük 1963 magánszemélyként, 690 egyéni vállalkozóként halmozott fel tartozást, és van a listán még 28 személy, akiket lakcím nélküli személyként tart nyilván az adóhatóság. (Ha csak a minimum tízmilliós adótartozással számolunk, 27 milliárd forintnyi adót nem fizettek be ezek a magánszemélyek; a tényleges tartozás ennek többszöröse lehet.)

Hirdetés

A nevek között szerepel a “Frabato ősi mágus” néven tevékenykedő Fischl András, a Pilis-Invest Ingatlanbefektetési és Hasznosító Szövetkezet egykori igazgatósági elnöke, Tallér Károly, a Kun-Mediátor Kft. cégével befektetési szolgáltatást is nyújtó, több milliárdos károkozással gyanúsított Dobrai Sándorné (a sajtó bróker Marcsiként is írt róla), a plasztikai sebész Seffer István, az egykori labdarúgó játékvezető Saskőy Szabolcs. Továbbra is fent van a nagyadós listán Volkova Ekaterina, aki Góczi Katerina néven korábban divattervezőként is feltűnt a sajtóhírekben, ő – az Index korábbi cikke szerint – Góczi István egykori Emfesz-ügyvezető felesége. Vrbovszki Viktor és Vrbovszkiné B. Nagy Anita neve is olvasható a listán, pécsi lakcímmel – Vrbovszki Viktor 2010 előtt békéscsabai fideszes önkormányzati képviselő volt, később hamis, illetve Magyarországon nem törzskönyvezett gyógyszerkészítmények (potencianövelők és fogyasztószerek) forgalomba hozatala miatt állt bíróság elé a feleségével együtt.

Az adótartozók kötött több tucat kínai nevű, magyar lakcímre bejelentett, illetve ukrajnai, szerbiai és romániai lakhellyel rendelkező személyek is vannak. Az utóbbiak nem kimondottan a kedvező üzleti klíma miatt alapítottak vagy vettek céget Magyarországon, inkább – zömmel – az ő adataikat használták fel, a tudtukkal vagy a tudtuk nélkül, cégügyekben jártas ügyvédek és ügyintézők közreműködésével, hogy a korábbi tulajdonosok a tartozásokat felhalmozó cégeiktől megszabaduljanak, illetve az átíratott cégeket adócsalásra használják fel.
A kínaiak között olvasható még az egykori rekorder adótartozó, Zhou Tejiao neve is, ő 2015 harmadik negyedévében vezette az adóslistát 13,6 milliárdos tartozással,  a NAV nyilvántartása szerint adószáma sem volt.
Forrás: napi.hu

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!