Mindenki rémálma zajlik a szomszédban – teljes a bizonytalanság

Hirdetés

További 25 házisertést öltek le Kelet-Szlovákiában, a Bodrog-közben az afrikai sertéspestis miatt.

Gabriela Matečná agrárminiszter hangsúlyozta, hogy a szakemberek egyelőre nem találták meg a fertőzés forrását. A szaktárca szerint csak azok kaphatnak kártérítést a leölt állatok után, akik bejelentették, hogy disznót tartanak.

A Kelet-Szlovákiában megjelent afrikai sertéspestis esetében a legrosszabb forgatókönyv látszik megvalósulni. A kór hetekkel ezelőtt ütötte fel a fejét a Bodrog-közben, továbbterjedésének megakadályozása érdekében pedig az állatorvosok csütörtökön leölték az összes házi sertést Rad községben, valamint Szomotor község Kisújlak településrészében. Az intézkedésre azután került sor, hogy az Állami Állatorvosi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet ezekben a községekben is igazolta a betegség előfordulását.

Kisújlakon egy gazda udvarában ütötte fel a vírus a fejét, de egy nappal később már az összes sertésén jelentkeztek az afrikai sertéspestis tünetei. Nála és a másik négy kisújlaki gazdánál csütörtökön összesen 14, Radon pedig 11 sertést, köztük nyolc kismalacot kellett leölni.

Az állatokból vett mintákat a zólyomi laboratóriumban vizsgálják. A fertőzés forrása egyelőre ismeretlen.

Hirdetés

Csicsai Gábor földművelésügyi államtitkár szerint a megbetegedés forrásához eljutni lényegében lehetetlen.

„Nagy valószínűséggel az emberek akaratlanul viszik tovább a vírust és fertőzik meg a saját állataikat. Ez a lehető legrosszabb, ami azt jelenti, hogy vélhetően tovább fog terjedni az adott régióban, ha nem tudjuk megállítani a vírus terjedését” – jegyezte meg az államtitkár.

Az előírások szerint védelmi zónát kell kialakítani ott, ahol az afrikai sertéspestis felüti a fejét, pontosan a gócponttól három kilométeres körben. Idáig 12 települést soroltak be a védelmi zónába, az előírások szerint tíz kilométeres körzetben megfigyelési zónát kell létrehozni, melybe már 59 település tartozik a Tőketerebesi járásban.

A sertéspestis terjedésének megakadályozása céljából levágott házi sertésekért jövő héttől kezdik kárpótolni a gazdákat. Gabriela Matečná szlovák földművelésügyi miniszter elmondása szerint a 40 kilogrammnál könnyebb, elválasztott malacokért fizetendő kárpótlás összege 3 euró lesz kilogrammonként. A 40 kilogrammnál nehezebb sertésekért az állam 1 euró 40 cent kárpótlást fog fizetni kilónként.

A miniszter felhívta a figyelmet, hogy míg Csehországban a vaddisznók fertőződtek meg a vírussal, addig Szlovákiában a háztáji tenyészeteket sújtja az afrikai sertéspestis.

Hirdetés

Forrás: Infostart

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!