Nagyon bejött a kormány nagy terve

Hirdetés

Június végéig éppen 800 milliárd forinttal sikerült növelni a lakosság kezében lévő állampapírok állományát, ahogy azt korábban a kormányzat megálmodta – derül ki a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb adataiból, írja azénpénzem.hu.

A nagy siker a Magyar Állampapír Plusznak köszönhető, bár nem mindenki járt jól a vásárlással.

Június végére 6572 milliárd forinttal nőtt a lakosság kezében lévő állampapír-állomány a december végi 5778 milliárd forintról. A 794 milliárd forintos növekmény gyakorlatilag megfelel annak a kívánságnak, amit az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) és a kormány fogalmazott meg az év végén, hogy 2019-ben 800 milliárd forinttal nőjön a lakosság kezében lévő állampapírok összege. Eza tervezett 998 milliárd forintos nettó kibocsátás 80 százaléka.

A siker a júniusban indított szuperállampapírnak, a Magyar Állampapír Plusznak köszönhető. Ebből csak júniusban 882 milliárd forintnyi, múlt hétfőig pedig összesen 1500 milliárd fogyott. (A nettó lakossági állampapír-állomány növekedése 678 milliárd forint volt júniusban.) Az persze már korábban kiderült, hogy azt az ábrándot nem sikerült megvalósítani, hogy a parlagon heverő készpénzből vásároljon a lakosság, hiszen a készpénzállomány múlt hónapban ismét csúcsot döntött. A számokból már korábban is jól látszott, hogy az emberek főleg más megtakarításaikat csoportosították át.

Az MNB már a júliusi értékesítéseket is figyelembe véve arra jutott, hogy a legtöbb pénz a MÁP+-ra más állampapírok visszaváltásából származott, de júliusban már valamennyi készpénz is vándorolhatott ide.

Hirdetés

A MÁP+ értékesítési adataiból az látszik, hogy hétről hétre csökken az eladott mennyiség. A kérdés az, hogy bár a lejáró állampapírokat is valószínűleg ebbe fekteti a lakosság, maga az állomány tovább nő-e, vagyis hoznak-e ide további megtakarításokat az emberek.

Forrás: Az én pénzem

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!