Politikai válság az olaszoknál – Salvini utcahosszal nyerhet

Hirdetés

A bevándorlás-ellenes belügyminiszter, Matteo Salvini felrúgta a kormánykoalíciót. Pártja, a Liga, eddig az elitellenes Ötcsillag párttal együtt kormányzott.

A felmérések szerint Salvini pártja utcahosszal nyerné az előrehozott választásokat, és egy kisebb szélsőjobboldali párttal akár kormányt is alakíthat.

Szokásához híven sokakkal szelfizett az utcán Matteo Salvini Termoliban, az Adria partján. A  Liga párt vezére igyekszik sok időt tölteni híveivel, és fotózkodni velük. Most is azt kiáltotta nekik, hogy csak pár percet tölt az újságírókkal, aztán velük fog foglalkozni.”A Liga képviselői mind Rómában lesznek a jövő héten. Abszurd az az állítás hogy az augusztus 15-i ünnepnapon nem dolgozhatnak a honatyák. A parlamenti képviselők felemelik a feneküket és dolgozni mennek még akkor is” – jelentette ki Salvini arra utalva, hogy bizalmatlansági indítvánnyal buktatná meg a saját kormányát.

Hirdetés

In diretta dalla splendida Polignano a Mare, seguiteci! Buona serata Amici, avanti tutta 💪🇮🇹

Posted by Matteo Salvini on Friday, August 9, 2019

Salvini tegnap jelentette be egy pescarai nagygyűlésen, hogy összeomlott az Ötcsillag Mozgalom és a Liga koalíciója. A politikus szerint előrehozott választásokra van szükség.

A Giuseppe Conte miniszterelnök szerint viszont ezt a politikai válságot nem egyedül Salvininek kell megoldania. “Arra kérem a belügyminisztert, aki szenátor és a Liga vezetője is egyben, hogy magyarázza meg a nemzetnek, és igazolja a választóknak, akik hittek az ígéreteinek, hogy miért akarja hirtelen, idő előtt megszakítani a kormány munkáját” – mondta a pártonkívüli jogászprofesszor, aki értésre adta, hogy nem hajlandó lemondani.

A Liga és az elitellenes Ötcsillag Mozgalom tavaly alakított kormányt. Az együttműködés azonban nehézkes volt. A viszony a tervezett Torinó-Lyon gyorsvasút beruházás miatt mérgesedett el, amit a Liga támogat, az Ötcsillag viszont ellenez.

Hirdetés

Elemzők szerint azonban Salvini valójában azért akar előrehozott választásokat, mert a bevándorlás-ellenes Liga támogatottsága jelentősen megerősödött, és jelen állás szerint utcahosszal nyerne.

A döntés most Sergio Mattarella államfő kezében van, aki elvileg feloszlathatja a parlamentet, és új választásokat írhat ki, de akár technokrata kormányt is kinevezhet.

A másik megoldás, hogy az Ötcsillag a balközép Demokrata Párttal alakít kormányt.

Salvini szerint mindkét megoldás antidemokratikus lenne, mert nem felel meg a nép akaratának. Egy kisebb szélsőjobbos párttal összefogva egyébként a Liga elvileg kormányt alakíthatna.

Az Ötcsillag vezetője, Luigi Di Maio mindenesetre közölte: az ő pártja sem tart a választásoktól, a céljuk ugyanis soha nem az volt, hogy kormányzati pozíciókat töltsenek be.

Hirdetés
Hirdetés

Forrás: atv.hu/facebook

 

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!