Több száz újabb helyen észleltek erdőtüzeket – állatok üvöltésétől visszhangzik az Amazonas dzsungel

Hirdetés

Több száz újabb helyen észleltek erdőtüzeket szombaton az Amazonas vidékének mintegy három hete lángoló dzsungelében a hivatalos adatok szerint.

A tüzek több mint fele a Amazonas esőerdőiben ég, és csütörtökön és pénteken 1663 újabb tüzet észleltek a brazil űrkutatási hivatal, az INPE szakemberei. Az INPE vezetőjét egyébként augusztus elején leváltották a hivatal éléről, miután olyan adatokat hozott nyilvánosságra, amelyek azt mutatták, hogy júliusban mintegy négyszerese volt az erdőirtás az egy évvel korábbinak.

Jair Bolsonaro brazil elnök azzal vádolta meg az INPE vezetőjét, hogy hazudik.

Bolsonaróra az erdőtüzek miatt egyre nagyobb nemzetközi nyomás is nehezedik, miután a Föld tüdejének is nevezett, lángokban álló esőerdő képei bejárták a világsajtót, és nemzetközi felháborodást váltottak ki. Az Európai Unió részéről több tagállam is felvetette, hogy vétót emel az EU és a dél-amerikai szabadkereskedelmi övezet, a Mercosur közötti szabadkereskedelmi megállapodás ellen, ha a brazil kormány nem tesz hathatós lépéseket a tüzek megfékezése érdekében. Pénteken Rio de Janeiróban és Sao Paoloban is több ezer fős tüntetéseken követelték Amazónia megmentését. Világszerte több helyen voltak hasonló tiltakozások Brazília külképviseleteinél.

A brazil kormány közben bejelentette:

Hirdetés

44 ezer katonát és katonai repülőgépeket vet be a tomboló erdőtüzek megfékezése érdekében, miután Bolsonaro pénteken felhatalmazást adott a hadsereg bevetésére. A jobboldali elnök azért áll a kritikák kereszttüzében, mert korábban kijelentette, hogy az esőerdő védelmében tett lépéseket a gazdasági növekedés gátjának tekinti.

A bolíviai kormány szombaton La Pazban azt jelentette be, hogy egy átalakított Boeing 747-est vet be az ország keleti részében tomboló erdőtüzek eloltására. A gép fordulónként 75 köbméter vizet tud az égő területre juttatni, és naponta négy fordulót fog megtenni az érintett területen.

A dzsungelben pusztító lángok füstje még a több ezer kilométerre lévő Sao Paulo városában is elsötétítette a Napot, de műholdas felvételeken is jól látszik, ahogy semmit nem kímélve halad a tűz.

Egyes források 5-10 millióra becsülik az Amazóniában fellelhető fajok számát, de ezidáig 1,4 milliót jegyeztek fel a szakértők. 750 ezer rovarfaj, 40 ezer gerinces, 360 ezer mikróéletforma és 378 hüllőfaj él a gazdag környezetben. Az őserdő ezek emellett 2500 halfajnak és 1600 madárfajnak is otthont ad. Az erdő belsejében a fák felső ágain majmok, lajhárok, kolibrik, papagájok, hatalmas pillangók és denevérek rejtőznek. A szárazföldön jaguárok, pekarik, tapírok, vízidisznók és tatuk tanyáznak – az ő sorsuk és az emberiség jövője most a döntéshozók kezében van, akiknek gyorsan kell lépniük az érdekünkben. Az állatvilág egyedei egyelőre menekülőre fogták, egymást figyelmeztetve üvöltenek az erdőben.

A mostani tűz az eddigi legnagyobb. Tavalyihoz képest, több mint 80 százalékkal több tűzesetről van tudomása a NASA-nak. A probléma nemcsak az, hogy az esőerdő fáit felemészti a tűz, hanem az a láncreakció, amit beindít. A fák elégnek, több szén-dioxid kerül a levegőbe, amit a jócskán lecsökkent erdőtakaró kevésbé hatékonyan tud kivonni. A káros anyagok az emberi egészségre is veszélyesek, és hozzájárulnak a globális felmelegedés felgyorsulásához, amelynek megoldása már évek óta egyre sürgetőbb probléma.

Hirdetés

Emmanuel Macron francia államfő csütörtök este a Brazíliában pusztító erdőtüzek kapcsán írt Twitter-bejegyzésében világválságnak nevezte a kialakult helyzetet, amellyel nem tévedett nagyot.

 

Forrás: Privát bankár/femcafe

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!