Többszáz dolgozó kerül az utcára – bajban van a nagy múltú magyar gyár

Hirdetés

Leépíti jászberényi porszívógyártását és hűtőgyártásának nagy részét az Electrolux, ezzel 800 dolgozó munkája került kiszervezésre – közölte a cég.

A döntést a társaság a költségek növekedésével indokolta.

A svéd gyökerű elektronikai vállalat 2019 elején jelentette be stratégiai tervét a hatékonyság javítására, amelynek folytatásáról kedden tettek csoportszintű bejelentést. Ennek keretében a cég a jelenlegi gyártás bizonyos részét kiszervezi Magyarországon, amely mintegy 800 munkavállalót érint. Az még nem világos, hogy a dolgozók milyen konstrukcióban folytathatják, az üzemi tanáccsal való egyeztetés jelenleg is zajlik.

Az Electrolux globálisan 1700 munkahelyet szüntet meg: ebből 800 fizikai dolgozónak Jászberényben kell távoznia, míg a világ más tájain összesen 875 főnyi fehérgalléros munkavállaló kaphatja meg a felmondását. Az Electrolux Group egyúttal bejelentette, hogy 2020 és 2023 között közel 100 millió eurós befektetést tervez a nyíregyházi hűtőgépgyárában annak érdekében, hogy növelje felső kategóriás termékportfóliójának versenyképességét és biztosítsa a fenntartható, profitábilis növekedést.  A beruházás összegét az Ipar 4.0 szabványoknak megfelelő digitális, ipari automatizációs és robot technológiák beszerzésére és alkalmazására fordítják. Az üzemben nagyrészt intelligens, okos berendezések készülnek majd. Ez a legnagyobb volumenű Electrolux-beruházás Magyarországon, mióta a cég 1991-ben megkezdte működését az országban – olvasható a társaság közleményében.

Ezzel egyidőben a porszívógyártást és a szabadonálló hűtőgépek gyártásának jelentős részét Jászberényből külső partnerekhez szervezik át. A jászberényi szervezetátalakításban érintett, az említett 800 főnyi Electrolux dolgozót, az átszervezés tervét a vállalat helyi üzemi tanácsával is egyezteti az Electrolux Lehel Kft. vezetősége.

Hirdetés

Az Electrolux Group hűtőgépgyártó üzemei a jövőben a felső kategóriás, szabadonálló hűtő-, fagyasztó-, és alulfagyasztós kombi hűtőgépek, valamint a beépíthető termékek gyártására fókuszálnak, melyekre növekvő kereslet van az európai piacon. Mind a jászberényi, mind a nyíregyházi üzem fontos szerepet játszik majd a felső kategóriás termékek gyártásában. Ezzel egyidőben az Electrolux egyes hűtőgépek gyártását – mint pl. a fagyasztóládákét és a felülfagyasztós termékekét – 2020-tól megszünteti és az ezt helyettesítő új termékek gyártását külső partnerekkel együttműködve oldja meg.

A porszívók gyártását az Electrolux Group Jászberényből külső partnereknek szervezi ki 2020 folyamán.A kölcsönzött munkavállalók szerződését a mindenkori piaci igények figyelembevételével vizsgálják felül. Az Electrolux felveszi a kapcsolatot a helyi munkaügyi hivatallal, hogy az átszervezésben érintett dolgozók munkaerőpiacon történő elhelyezkedésére tervet dolgozzon ki.

Forrás: napi.hu

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!