A magyar választással van tele a külföldi sajtó – ők így látják

Hirdetés

Úgy tűnik, a magyarországi önkormányzati választások kapcsán az érdekli igazán a külföldi sajtót, milyen hatása lehet ennek a fejleménynek Orbán Viktor és rendszere sorsára. Az ellenzék sikere helyett azt emelik ki, hogy ez a magyar kormányfő veresége.

Nem egyértelmű, hogy az angol nyelvű sajtó melyik értelmére gondolt a blow szónak, amikor olyan címekkel tudósított a magyarországi önkormányzati választásokról, miszerint Blow for Orbán in Budapest’s mayoral election vagy Blow for PM Orban as opposition wins Budapest mayoral race. A szó jelenhet ütést, csapást, megrázkódtatást, de akár szerencsétlenséget, sorscsapást és sokkot is. Tény, hogy az enyhébben fogalmazó külföldi lapok is azt emelik ki, hogy Orbán Viktor vereséget szenvedett.

Financial Times (FT) szerint az ellenzék önkormányzati választási győzelme az első komoly kihívás Orbán erős hatalmával szemben, illetve egyre növekvő ellenőrzésével szemben az állami intézmények felett. A sikert annak ellenére érték el az ellenzéki politikai erők, hogy a gazdaság folyamatosan, erőteljesen növekszik – a GDP-bővülés üteme a legmagasabbak között van az EU-ban.

Idézik a miniszterelnököt, aki emlékeztette híveit, hogy a Fideszt még mindig 50 százalékos népszerűségi index felett mérik a közvélemény-kutatók és nem csupán Budapesten voltak választások, hanem vidéki kistelepüléseken is. Emellett nem mulasztotta el gratulálni a lenyel kormánypártnak, a nacionalista Jog és Igazságosságnak jelentős parlamenti választási győzelméhez.

Az FT emlékeztet rá, hogy a Fidesz-KDNP-nek kétharmados többsége van a parlamentben, ezért megfigyelők úgy vélik, hogy az ellenzéki előretörésre válaszul az alkotmány módosításával tovább fogja korlátozni az önkormányzatok döntési jogköreit. A brit üzleti lapnak nyilatkozó Juhász Attila, a Political Capital tanácsadó cég vezető elemzője azonban másként látja. Szerinte visszaütne, ha a kormány elkezdené büntetni Budapestet és az új főpolgármestert, mert az a fővárosban még ellenségesebb hangulatot szülne az ország vezetésével szemben.

Hirdetés

Deusche Welle (DW) angol nyelvű kiadása és a Politico is azt emeli ki, hogy a magyar miniszterelnök pártja, a Fidesz az elmúlt kilenc évben a legnagyobb politikai vereségét, kudarcát (setback),  szenvedte el azzal, hogy Budapestnek ellenzéki főpolgármestere lett. A DW szerint Orbán Viktor felzaklathatta vagy legalábbis bosszanthatta (upset) a vereség.

A Politico megemlíti, hogy bár a magyar főváros lakói hagyományosan liberális gondolkodásúak, a politikai ellenzék évek óta azzal bajlódott, hogy nem tudta tudta legyőzni belső megosztottságát és nem tudta megmozgatni szavazótáborát. A budapesti győzelem – amihez társul számos kisebb vidéki város meghódítása vagy megtartása is – felbátorítja az ellenzéket, ahogy készül a 2022-es országgyűlési választásokra, amelyen kihívást intézhet Orbán Viktorral szemben.

Guardian csatakozik az előtte szólókhoz azzal a megállapítással, hogy a magyar kormányfő az első választási vereségét szenvedte el 2010 óta a budapesti főpolgármesteri szavazáson. A brit lap úgy látja, hogy az önkormányzati választás volt a tesztje az ellenzék együttműködési stratégiájának, ami lehetővé teszi, hogy komoly kihívást intézzenek Orbán Viktorral szemben a 2022-es parlamenti választásokon.

Forrás: napi.hu

Hirdetés

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!