Magyarország újra célkeresztben – ítéletet mondanak

Hirdetés

A jövő pénteken, október 25-én vizsgálja Magyarország államadós-besorolását a Moody’s Investors Service. Ezzel befejeződik Magyarország idei hitelminősítői felülvizsgálati sorozata.

A Moody’s idén május 3-án végül nem vizsgálta Magyarország államadós-besorolását, így nem jelentett be módosítást a Baa3 szintű osztályzatra, sem annak stabil kilátására.

A cég legutóbb 2016. november 4-én változtatott a kitűzött felülvizsgálati időpontban: akkor emelte vissza Magyarországot a befektetési ajánlású kategóriába, az addigi Ba1-ről. Magyarország azóta hat előre kitűzött felülvizsgálati időpontban szerepelt, ám a cég öt alkalommal nem lépett, egyszer – tavaly november 23-án – az azóta is érvényben tartott szinten megerősítette a besorolást és kilátást – írta az MTI.

A másik két piacvezető globális hitelminősítő, a Standard & Poor’s (S&P) és a Fitch Ratings az idén felminősítette Magyarország államadós-osztályzatait.

Még február 15-én a S&P egy fokozattal BBB/A-2-re javította a hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló magyar államadósság-kötelezettségek besorolását az addigi BBB mínusz/A-3-ról. Egy héttel később, február 22-én a Fitch Ratings ugyancsak egy fokozattal BBB-re javította a devizában és forintban fennálló hosszú futamidejű magyar államadósság-kötelezettségek osztályzatát az addigi BBB mínusz-ról. Mindkét minősítő magyar osztályzatának kilátása is stabil. Így a nagy hármas közül jelenleg már csak a Moody’s tartja nyilván Magyarországot a befektetési ajánlású kategória alapszintjén.

Hirdetés

A Moody’s júliusban stabilra változtatta az addigi pozitívról a magyar bankrendszer kilátását is, mondván: a magyar bankok pénzügyi mérlegének kockázatmentesítési folyamata jórészt befejeződött, és a következő 12-18 hónapban a kinnlevőség-portfóliók minőségének javulási mozgástere az eddigieknél korlátozottabb lesz.

Forrás: napi.hu

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!