Minden ügyfelet érint: radikális változás a hazai bankoknál

Hirdetés

Kulcskérdéssé vált a bankok számára a rendelkezésükre álló ügyféladatok hatékony felhasználása – derül ki egy felmérésből. A meglévő információk megfelelő kezelése ugyanis az ügyfelek számára gyorsabb ügyintézést és kedvezőbb ajánlatokat jelenthet.

Áttörést elsősorban a mesterséges intelligencia alkalmazása hozhat a területen, a gépi tanulás ugyanis képes dinamikusan alkalmazkodni a folyamatosan változó gazdasági környezethez.

A következő három évben szinte minden bank (93 százalék) az adatminőség fejlesztésére fókuszál, emellett kiemelt feladatnak tartják a különböző információcsoportok összekapcsolását (57 százalék) is – derül ki az EY és az Institute of International Finance (IIF) közös felméréséből. Az értékes, jobb minőségű adatok kinyerése (80 százalék) mellett a termékfejlesztéshez vagy a fogyasztói élmény fokozásához szükséges információk könnyebb eléréséért (67 százalék) hajlandóak leginkább beruházásokra a döntéshozók.

A hazai bankok nagy hangsúlyt helyeznek az üzleti és növekedési célokra, ám egyre nagyobb kihívást jelent számukra a strukturálatlan adatok rendszerezése és új, döntéstámogató modellek kifejlesztése. Az adatminőség javítása – a szabályozóknak való kötelező megfelelés mellett – új ügyfelek megszerzését és a legjobb termékajánlatok kialakítását is segítheti – emelte ki Hoós János, az EY pénzügyi kockázatkezeléssel foglalkozó területének vezetője.  A válaszadók szerint a pénzintézetek sok rossz minőségű adatot tárolnak és kevés az olyan, hozzáértő szakértő, aki képes rendszerezni, feldolgozni és tisztítani őket (61 százalék), ez pedig gátolja a fejlesztéseket. A széleskörű szakértelem iránti igényt tovább fokozza, hogy a felügyeletek egyre fejlettebb pénzügyi modellek bevezetését követelik meg.

A bankoknak leginkább a pénzügyi kockázatok modellezésének területén (70 százalék) lenne szüksége új munkatársakra. A hozzáértő szakértők hiánya ugyanis egyre égetőbb probléma az iparágban. “A mesterséges intelligencia alkalmazása az adatfeldolgozás területén is áttörést hozhat. A gépi tanulás révén ugyanis komplex, több dimenziós modellek is kialakíthatóak, amelyeket aztán a folyamatosan változó gazdasági környezethez lehet igazítani” – tette hozzá a szakember.

Hirdetés

A hitelintézetek az adatvesztés veszélyét (79 százalék), a technológiai fejlődés okozta iparági átalakulást (79 százalék), a geopolitikai problémákat (64 százalék), valamint a különböző pénzügyi számításokhoz használt modellek elavulásából fakadó kockázatokat (44 százalék) sorolták a közeljövő legégetőbb kihívásai közé.

Forrás: Pénzcentrum

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!